Autokaistoista monelle tulevat mieleen lähinnä pikaruokaravintolat. Tamperelaisessa Sammon apteekissa drive-in-luukun on huomattu sopivan erinomaisesti myös apteekkiasiointiin.
Apteekkari Erja Tienari-Tulijoki kertoo edeltäjänsä aloittaneen drive-in-palvelun vuosituhannen vaihteessa. Siitä on tullut niin tärkeä osa Sammon apteekin palvelukokonaisuutta, että luukku haluttiin ehdottomasti säilyttää myös apteekin vastikään valmistuneissa uusissa tiloissa.
− Pääsimme pitämään avajaiset suunnitellusti marraskuun lopussa. Muuttomatkaa oli vain muutama kymmenen metriä, sillä vanhat tilat sijaitsivat ihan seinän takana, Tienari-Tulijoki kertoo.
Hän sanoo drive-in-luukun olleen heti ykkösenä listalla, kun toiveita uuden toimitilan ominaisuuksista listattiin yhdessä henkilökunnan kanssa.
− Onneksi talo on sellainen, että palveluluukku on mahdollista toteuttaa takapihan puolelle ja asiakkaat pääsevät ajamaan sinne helposti.
Sammon apteekki toimii Kalevan kaupunginosassa 1950-luvulla rakennetun kerrostaloyhtiön matalassa kadunvarren liikekiinteistössä. Rakennus on osa tamperelaisten hyvin tuntemaa, Kiinanmuuriksi kutsuttua korttelia, joka on Museoviraston suojelema kohde.
Suoraan sairaalasta lääkeostoksille
Drive-in-kaistan suurin käyttäjäryhmä eivät suinkaan ole automiehet ja -naiset, kuten saattaisi luulla. Kaikkein tärkeimpänä palveluluukkua pitävät Erja Tienari-Tulijoen mukaan asiakkaat, joilla on liikkumisen rajoituksia.
− He pystyvät asioimaan taksin takapenkiltä käsin ja tarvittaessa vaikka makuuasennosta. Moni haluaa itse hoitaa lääkeasioitaan, vaikka liikkuminen olisi hankalaa.
Tampereen yliopistolliseen sairaalaan on matkaa vain pari kilometriä. Usein drive-in-kaistalla käykin taksilla tai läheisten kyydissä asiakkaita, jotka ovat tulossa suoraan leikkauksesta.
Myös moni lähitaloissa asuva rollaattorin tai pyörätuolin käyttäjä asioi mieluummin ulkoluukulla kuin siirtyy apuvälineen kanssa sisätiloihin. Pyöräilijätkin saattavat haluta tehdä ostoksensa pikaisesti ajopelinsä selästä ilman, että pyörää tarvitsee lukita.
Niin ikään pikkulasten vanhemmat hyödyntävät ahkerasti drive-in-mahdollisuutta.
− Joillakin on kipeä lapsi mukana autossa. Toiset taas ovat vaunulenkillä eivätkä halua herättää rattaissa nukkuvaa vauvaa, Tienari-Tulijoki kertoo.
Lisäksi luukulla palvellaan koiranulkoiluttajia lemmikkeineen, sillä moni ei mielellään jätä koiraa yksin ulos apteekkikäynnin ajaksi. Odottamassa on aina pussillinen herkkupaloja karvaturreille.
− Monen kanta-asiakkaan koira muistaa jo paikan. Innokkaimmat niistä yrittävät kurkistella luukusta sisään etutassut tiskillä.
Henkilökunta vuorottelee luukulla
Drive-in-kaista ei sido henkilökuntaa jatkuvasti. Luukun vieressä on kutsupainike, jota asiakkaat käyttävät saapuessaan. Paikalle rientää työntekijöistä se, joka parhaiten ehtii. Kun on jonoa, luukulla asioivalle annetaan vuoronumero muiden kävijöiden tapaan.
Farmaseutti Pirita Piirto kertoo, ettei drive-in-työskentely juuri poikkea asiakkaiden palvelemisesta apteekin puolella. Luukulta myydään sekä reseptilääkkeitä että itsehoitotuotteita. Sisäpuolelle on rakennettu täysin varusteltu työpiste tietokoneineen, korttimaksupäätteineen ja käteiskassoineen.
− Itsehoitotuotteita täytyy luukulla joskus esitellä suullisesti hieman laajemmin kuin sisällä apteekissa, jossa voi näyttää hyllystä asiakkaalle erilaisia pakkausvaihtoehtoja, Piirto sanoo.
Kovilla pakkasilla työskentely voi toisinaan käydä vilpoiseksi, jos drive-in-kaistalla on jonoa ja asiakkailla paljon kysyttävää. Tällöin luukulla työskentelevää henkilöä vaihdetaan tarpeen mukaan.
− Ja kynsikkäät pitävät kädet lämpiminä.
Piirton mukaan asiakkaiden palaute drive-in-pisteestä on todella positiivista. Luukku auttaa merkittävästi monia, joille asiointi olisi muutoin hankalaa.
Apteekkari Erja Tienari-Tulijokea hieman hämmästyttää, että drive-in-kaistoja on Suomessa vain muutamassa apteekissa.
− Ehkä tilat eivät salli drive-in-luukun rakentamista. Monet apteekit tietysti sijaitsevat marketeissa ja kauppakeskuksissa tai kaupunkikeskustojen kivijalkaliiketiloissa, joten autolla ei ole mahdollista ajaa aivan viereen, Tienari-Tulijoki pohtii.
Ratikkatyömaan keskellä
Erja Tienari-Tulijoki tuli Sammonkadulle apteekkariksi vuonna 2012 toimittuaan sitä ennen Sahalahden apteekissa ja Kuhmalahden sivuapteekissa. Hyppy maaseudulta Tampereen kantakaupunkiin on hänen mukaansa ollut yllättävän pieni.
− Täällä on tuttuja vakiasiakkaita aivan samalla tavalla kuin pienellä paikkakunnalla. Ihmiset ehtivät jäädä juttelemaan, minkä ansiosta heille on mahdollista tarjota henkilökohtaista neuvontaa ja palvelua.
Tienari-Tulijoki pyrkii luomaan Sammon apteekkiin kodikkaan ja lämpimän ilmapiirin. Asioille tulemisen pitää tuntua kaikin puolin helpolta.
Reilun vuoden ajan apteekin arkea on leimannut Tampereen tulevan raitiotien rakentaminen. Ratikkakiskot kulkevat aivan Sammon apteekin edestä, joten massiivinen työmaa on rajoittanut monin tavoin kulkua ja pysäköintiä alueella.
Useat muut Sammonkadun yrittäjät ovat joko muuttanut toisaalle ratikkaurakan tieltä tai muuttaneet kokonaan toimintansa. Tienari-Tulijoki kertoo myös apteekin myynnin kärsineen kiivaimmasta rakennusvaiheesta.
− Olihan se aikamoista rytinää, kun 15-metrisiä rautapaaluja iskettiin maahan aivan näyteikkunan takana. Tästä eteenpäin tilanne helpottuu, ja raitiotien valmistuminen varmasti lisää asiointia ja kuhinaa koko Kalevassa, Tienari-Tulijoki sanoo.
Kaupunginosa uudistuu ja kasvaa muutoinkin. Alkuperäistä 1950-luvun rakennuskantaa on saneerattu viime vuosina, ja alueelle on noussut runsaasti uusia kerrostaloja. Viime kesänä Kalevan uimakeskuksen kupeeseen avautui maauimala.
− Kaikki tämä näkyy kävijäkunnassa. Asiakkaisiin kuuluu paljon pitkän linjan kalevalaisia mutta myös opiskelijoita ja nuoria perheitä.
Varasto menekinmukaiseksi
Marraskuinen muutto uusiin tiloihin lisäsi sekä henkilökunnan että asiakkaiden viihtyvyyttä. Farmaseutti Pirita Piirto kiittää tiloja avariksi ja valoisiksi.
− Ergonomia parani, kun saimme sähköiset pöydät. Välillä voi siis työskennellä seisten. Lisäksi näyttöpäätteet ovat työpisteissä vähän eri kohdissa, joten niskakaan ei jumita koko ajan samassa asennossa, Piirto mainitsee.
Muuton yhteydessä apteekin varastonhallinta muutettiin uuteen, menekinmukaiseen järjestykseen. Se on osaltaan nopeuttanut ja helpottanut asiakaspalvelua.
Jatkossa erilaisten verenpaine-, kehonkoostumus- ja muiden mittausten tarjoaminen on entistä helpompaa, sillä uudessa apteekissa on asiakaskäytössä pieni vastaanottohuone. Erja Tienari-Tulijoen mukaan erilaisia teemapäiviä ja mittauskampanjoita järjestetään tulevaisuudessa yhä enemmän.
− Asiakkaat ovat kovasti kiitelleet uusien tilojen väljyyttä. Hyllyjen välissä mahtuu kulkemaan entistä paremmin rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa. Samalla itsehoitotuotteiden valikoimaa saatiin kasvatettua, Tienari-Tulijoki sanoo.
Avajaispäivän kakkukahveilla apteekki täyttyikin iloisista kanta-asiakkaista.