Ajankohtaiskatsaus lääketeollisuudesta houkutteli paikalle yli kuusikymmentä osallistujaa

Teollisuuden ja tukkukaupan neuvottelukunnan (TNK) syksyn koulutustapahtuma tarjosi toinen toistaan kiinnostavampia puhujia.

Kuvassa luennoitsijat ja TNK:n edustajat.

Lauantaipäivän koulutuksen aloitti terveysattasea (lääkkeet) Ulla Närhi, joka toimii lääkeneuvottelukunnan puheenjohtajana Suomen EU-puheenjohtajuuskauden aikana.

– Työ on todella mielenkiintoista, ja me suomalaiset olemme puolen vuoden ajan keskipiste. Meitä kuunnellaan ja meiltä kysytään mielipiteitä. Suomella on hyvä maine. Olemme pragmaattisia ja tuloksia tulee, Närhi hehkutti.

Hän kertoi suomalaisten ja hollantilaisten tilaisuudesta, jossa pyrittiin edistämään jäsenmaiden vapaaehtoista yhteistyötä lääkkeiden saatavuuden parantamiseksi. Lobbaajat saivat Närhiltä vuolaasti kiitosta, koska ”mistä tietoa muuten saisi”. Hän muistutti myös siitä, että farmasistin koulutuksella pärjää erinomaisesti EU:ssa.

Farmakologian ja lääkekehityksen professori Heikki Ruskoaho kuvasi esityksessään lääkekorvausjärjestelmän uudistamiseen liittyviä kysymyksiä.

– Paljonko on kuoleman hinta? Miten arvioidaan lääkehoitojen hoidollinen arvo? Entä lääkehoidon kustannukset ja siitä saatava hyöty?

Lääkitys vaihtelee sairaaloiden välillä, ja siksi Ruskoaho ehdottaa perustettavaksi lääkevirastoa, johon kerättäisiin kaikki osaaminen. Tarvitaan keinoja rationaaliseen lääkkeenmääräämiseen.

Professori Gino Martini pohti esityksensä alussa, mikä on kustannustehokasta vanhustenhoidossa.

– Elinikä nousee koko ajan. Onko meillä varaa hoitaa kaikkia, jos ihmiset elävät 100-vuotiaiksi?

Martini edustaa englantilaista Royal Pharmaceutical Societya, jonka tavoitteena on lisätä farmasia-alan näkymistä terveydenhuollossa. Hän esitti konkreettisesti, missä kaikessa farmasistien osaamista voi hyödyntää.

Toiminnanjohtaja Heikki Bothas Rinnakkaislääketeollisuudesta piti viimeisen esityksen. Hän sivusi myös lääkkeiden saatavuusongelmia.

– Ei ole hyvä, jos Euroopassa aletaan puhua saatavuudesta, mutta eurooppalainen yhteistyö on hyvä.

Bothas käsitteli lisäksi velvoitevarastointilakia, joka koskee kriisivalmiutta. Mikä on toivottu turvallisuuden taso kriisitilanteessa?

Ajankohtaista lääketeollisuudesta -koulutus järjestettiin 5.10.2019 hotelli Presidentissä.