Ammattiliittojen asialla

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder uskoo työelämän joustavuuden lisääntyvän tulevina vuosina. Samalla uutta työtä on luotava vanhojen rakenteiden poistuessa.

Elokuun lopulla Sture Fjäder valittiin uudelle nelivuotiskaudelle Farmasialiittoakin edustavan Akavan puheenjohtajaksi. Hän on toiminut puheenjohtajana vuodesta 2011 ja nähnyt toimintaympäristön muutoksen.

– Vuonna 2011 tupo-neuvottelut olivat käynnissä ja hyppäsin niin sanotusti liikkuvaan junaan. Tänä päivänä Akavan toiminta on lainsäädäntöön vaikuttamista kolmikantaprosessien kautta, mutta entistä enemmän myös suoraan suhteessa istuvaan maan hallitukseen ja politiikkaan, Fjäder kertoo.

Akavan puheenjohtajalla ei ole omia tavoitteita, vaan hän keskittyy toteuttamaan hallituksen sopimaa ohjelmaa. Puheenjohtajalla on kuitenkin oma kuvansa siitä, mitä asioita seuraavina vuosina nousee esille. Työllisyyspoliittinen keskustelu on pysynyt Akavan esityslistalla koko vuoden tilannekuvan muuttuessa. Fjäder näkeekin, että juuri työelämätontti tulee elämään tulevina vuosina.

– Luulen, että 2020-luku tuo muutoksia joustavuuden suhteen. Jatkossa luultavasti sovitaan ala- ja organisaatiokohtaisemmin asioita tarpeiden mukaan sekä lisätään työntekijöiden työaika-autonomiaa, hän arvioi.

Toinen asia, jota Fjäder on nostanut esille, koskee akavalaisen keskiluokan pärjäämistä, kun tulee uutta työtä ja vanhoja rakenteita poistuu. Keskustelulla hän haluaa varmistaa, että tulevaisuudessakin Suomessa olisi hyväpalkkaista osaamistyötä.

– Voimme nähdä maailmalla, mitä tapahtuu, jos keskiluokan tulevaisuudenusko murtuu. Politiikka menee sekaisin, enkä usko kenenkään haluavan sitä.

Tulevaisuuden työpaikkojen varmistamisessa ja koronakriisistä selviämisessä hän korostaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tärkeyttä.

– Tilanteesta noustaan panostamalla asioihin, jotka luovat uutta työllisyyttä, uusia tuotteita, uutta vientiä ja uutta taloutta. Jos ei kehitetä uutta, tilanne muuttuu vain vaikeammaksi, Fjäder toteaa.

Sture Fjäder

› Akavan puheenjohtaja vuodesta 2011.
› Työmarkkinatoiminnassa mukana vuodesta 1987. Työskennellyt muun muassa OAJ:n alaisessa Finlands Svenska Lärarförbund FSL:ssä ja Suomen Ekonomien edunvalvontajohtajana.
› Koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri sekä valtiotieteiden kandidaatti.
› Asuu Helsingissä, kotoisin Hangosta.
› Kokoomuksen jäsen.