Oppeja uran alkutaipaleelta

Kunnioita omaa ja muiden osaamista. Osastofarmaseuttina työskentely on ollut erinomainen koulu niin terveydenhuollon lääkehoitoprosessista kuin työskentelystä osana moniammatillista hoitotiimiä. Farmasistin rooli ei ole helppo, sillä useimmiten olet ainoa alan edustaja, eikä muilla ole kovin paljon tietoa osaamisestasi. Sosiaalista pelisilmää tarvitaan, sillä tiimiin ei auta mennä henkseleitä paukutellen. Toisaalta liiallinen kiltteys ja auttamishalu voivat helposti johtaa juoksutytön rooliin.

Vahva visio ja missio. Asiantuntijaroolin omaksuminen vaatii strategista johtamista sekä kirkasta ajatusta työmme tarkoituksesta, kehittämisestä ja keinoista. Koko tiimin tavoitteena tulee olla järkevä, turvallinen ja laadukas hoito potilaalle. Yhteiset kehittämisprojektit ovat oiva keino saada muut ymmärtämään farmasian ammattilaisen asiantuntijarooli.

Fimean moniammatillinen verkosto painottaa eri ammattiryhmien välisen luottamuksen syntymisen tärkeyt­­tä, jotta rinnakkain tekemisestä päästään yhdessä tekemiseen.

Opi viisaammilta. Etenkin uran alkuvaiheessa on tärkeää päästä itseään viisaampaan seuraan. Kysy ja kuuntele. Juniori–senioriasetelmaa kannattaa hyödyntää, koska sen avulla voi oppia enemmän ja monipuolisemmin kuin koskaan oppikirjoista tai kursseilla käymällä. Olennaista on oikeanlainen asenne ja kyky vastaanottaa rakentavaa kritiikkiä. Rakentavan palautteen antaja haluaa sinun kehittyvän ja käyttää aikaansa työsi parantamiseksi. Susijengin valmentajan sanoin: ”Toisen ihmisen kunnioittaminen on sitä, ettei häneltä hyväksy vetelää eikä keskinkertaista suoritusta, vaan vaatii häneltä enemmän – koska hänestä on enempään.”

Valitse taistelusi. Rakentavan palautteen lisäksi joskus törmää terveydenhuollon ammattilaisiin, jotka eivät ymmärrä farmasian ammattilaisten työn tarvetta ja merkitystä. Yritä vakuuttaa heidät osaamisellasi. Jos seinä tulee vastaan, älä tuhlaa aikaasi. Älä kuitenkaan polta siltoja takanasi, vaan etsi henkilöt, joiden kanssa yhteistyö sujuu: joskus maaliin pääsee paremmin kiertotietä.

Älä odota, että viranomainen velvoittaa. Farmasistien helmasynti on odottaa, että viranomainen velvoittaa ennen kuin voimme tehdä itse. Jos asia ei ole kiellettyä tai laitonta, sitä voi tehdä. Usein hyvä esimerkki johtaa käytäntöön, jopa säädökseen. Tämä on yksi tärkeimmistä opeistani alkaessamme visioida lääkitysturvallisuuskoordinaattorin toimenkuvaa Suomeen.

Älä suunnittele liikaa, äläkä yritä keksiä pyörää uudelleen. Me farmasistit pyrimme herkästi täydellisyyteen ja yritämme suunnitella kaiken valmiiksi ennen aloittamista. Tähän menee aikaa ja h-hetki saattaa mennä ohi. Tilaisuuteen pitää usein pystyä tarttumaan nopeasti. Hyödynnä LEAN-ajattelua ja ketterän kehittämisen malleja sekä muiden kehittämiä toimintamalleja ja työkaluja reilusti heidän työhönsä viitaten. Toimivaksi todetulla toimintamallilla pääset vauhdilla eteenpäin.