Kuka olet?
Antti Kataja, Farmasialiiton hallituksen puheenjohtaja. Asun proviisorivaimoni ja kahden pienen lapseni kanssa Kirkkonummella.
Kuinka kauan olet ollut Farmasialiitossa töissä ja miten sinne päädyit?
Puheenjohtajaksi minut valittiin edustajiston syyskokouksessa marraskuussa 2017. Sitä ennen olen toiminut Farmasialiiton hallituksessa ensin varajäsenenä ja sitten varsinaisena jäsenenä loppukeväästä 2016 alkaen. Puheenjohtajan pesti on nelivuotinen, ja olen kohta ollut kolme vuotta tässä. Ensi vuonna edessä on uudet edustajiston vaalit, ja uusi edustajista valitsee sitten seuraavan hallituksen.
Kiinnostus heräsi verkostoitumismahdollisuuksien kautta. Olin alkujaan jäsenyhdistyksen hallituksessa ja sitten mukana proviisoriverkoston toiminnassa. Sitä kautta päädyin ehdokkaaksi edustajistoon ja varajäseneksi hallitukseen. Edustajiston kautta pääsee verkostoitumaan mutta kuulee myös laaja-alaisesti, missä alalla mennään.
Mitä puheenjohtajan tehtäviin kuuluu?
Tärkeimmät tehtävät ovat liiton hallituksen johtaminen ja sitä kautta liiton strateginen johtaminen. Puheenjohtaja on vastuussa siitä, mihin suuntaan liittoa viedään – ei toki yksin.
Lisäksi vastaan viestinnän ison kuvan johtamisesta: olen Farmasialiiton kasvot ja ääni julkisuudessa. Samalla osallistun jäsenistön ja sidosryhmien työskentelyssä edunvalvonnallisten asioiden käsittelyyn. Tietysti olen myös Farmasia-lehden päätoimittaja. Pian edessä on myös uuden strategian suunnittelu.
Millaisia asioita työpöydälläsi on tulevina kuukausina?
Kun vuosi lähtee käyntiin, edessä ovat niin kuntavaalit kuin myös meidän edustajistomme vaalit. Kuntavaaleissa yritämme saada jäsenten ääntä kuuluviin. Valtakunnallisesti käynnissä on myös lääkeasioiden uudistus, ja uskoisin, että alkuvuoden aikana kuulemme tämän uudistuksen jatkosta. Se voi tarkoittaa kyselyjä, työryhmiä tai raportteja.
Kerro jokin mieleen painunut asia tai tilanne, joka sai sinut ajattelemaan ”Tämän takia teen tätä työtä”?
Suomessa on paljon monisairaita, vanhoja ihmisiä, joiden lääkityksiä eivät välttämättä tunne edes potilaat itse. Sen suhteen Farmasialiitto on ajanut lääkehoidon arvioinnin palveluseteliä, jonka avulla mahdollisia turhia lääkityksiä voitaisiin karsia ja lääkityslistat saataisiin kuntoon. Ajatus on saanut myönteistä signaalia.
Olemme olleet mukana luomassa lääkehoidon arvioinnin portfoliota, jossa tunnistetaan lääkehoidon arvioinnin asiantuntijuus. Valmistuvat farmaseutit saavat nykyään suoraan tämän asiantuntijuuden. Molemmat ovat alalle isoja asioita.