Heikompien puolustaja

Minna Hälikkä tuli Farmasialiittoon ajamaan naisvaltaisen alan työntekijöiden oikeuksia.

Kuka olet ja mitä teet Farmasialiitossa?

Olen Minna Hälikkä, opintojaan viimeistelevän pojan äiti, naisasianainen ja juristi. Työn ohessa olen opiskellut myös kasvatustieteitä ja johtamista. Farmasialiitossa toimin työmarkkinajohtajana kolmen ja puolen henkilön tiimissä.

Miten kauan olet ollut liitossa töissä ja miten sinne päädyit?

Minulla on juurikin tulossa kaksi vuotta täyteen Farmasialiitossa. Tunnen hyvin erään aikaisemman liitossa työmarkkinajohtajana työskennelleen henkilön ja hän vinkkasi siitä, että täällä oli paikka auki. En ollut aikeissa vaihtaa työpaikkaa, mutta kiinnostuin edunvalvontatyöstä naisvaltaisella alalla.

Aloitin koronakeväänä, itsekin silloin vaikeaa pitkittynyttä koronaa sairastaen. Siinä kohtaa oli onni, että työt tehtiin etänä. Muutoin olisin tietämättäni infektoinut varmaan koko toimiston väen.

Mitä työmarkkinajohtajan tehtäviin kuuluu?

Työmarkkinajohtajana vastaan liiton työmarkkinaedunvalvonnasta, työehtosopimustoiminnasta ja lainsäädäntövaikuttamisesta. Tes-tiimin kanssa hoidamme liiton työsuhdeneuvonnan ja palvelemme jäsenistöä kaikilla sektoreilla. Osallistun myös viestintään ja jäsenistön kouluttamiseen.

Tämän lisäksi toimin liiton mediakasvona työmarkkina-asioissa, linjaan liiton toimintaa hallinnollisissa asioissa ja toimin hallituksen sihteerinä. Toimin myös eri rooleissa keskusjärjestössämme Akavassa, Vakavassa sekä neuvottelujärjestöissämme YTN:ssä ja JUKO:ssa.

Mitä asioita työpöydälläsi on tulevina kuukausina?

Saimme farmaseuttista henkilöstöä koskevan työehtosopimuksen uunista ulos helmikuun alussa. Sen jälkityöt ja jäsenistön kouluttaminen vievät aikaa keväällä. Julkisen puolen neuvotteluissa on täysi tohina päällä ja myös sinne ohjautuu työpanosta. Apteekkisektorilla rakennamme tessin lisäksi uutta palkkausjärjestelmää, joka on nyt pilotointivaiheessa.

Farmasialiitossa on uusi johto ja työtä riittää myös yhteisten toimintamallien ja pelisääntöjen hiomisessa, strategian päivittämisessä sekä toimiston organisoitumisessa ja toimistolle paluussa pitkän etäilyn jälkeen. Odotamme innolla yhteisiä tapaamisia toimistolla ja jäsentemme kanssa.

Keväällä jalkaudumme tes-tiimin ja puheenjohtajamme Maija Pirttijärven kanssa jäsenistön keskuuteen alueelliselle luottamushenkilökierrokselle, jossa valmistaudumme yhdessä muun muassa syksyn palkkaneuvotteluihin.

”Tätä varten teen tätä työtä”?

Minulla on lapsesta saakka ollut vahva auttamishalu ja oikeudenmukaisuuden kaipuu. Vaikka oikeudenmukaisuus on vaikea käsite ja tarkoittaa eri ihmisille eri asioita, uskon siihen, että on olemassa ihmisyydestä ja inhimillisyydestä kumpuava yleismaailmallinen käsitys siitä, mikä on oikein ja kohtuullista.

Valta ja sen kertyminen väärille ihmisille vääristää tätä tasapainoa. Siksi tarvitaan niitä, jotka jaksavat puolustaa heikompia ja heidän oikeuksiaan ja etujaan. Työntekijäjärjestössä saan tehdä työtä työelämän heikomman osapuolen – työntekijän – hyväksi.

Niitä tilanteita, joissa on voinut olla jäsenen tukena vaikeassa tilanteessa ja löytänyt tilanteeseen hyvän loppuratkaisun, on useita. Kiitoksia hyvin hoidetusta työstä ja muistoja jäsenten ilosta ja helpotuksesta asian ratkettua kannan mukanani koko työurani. Ne muistot kantavat myös silloin, kun työn arki uuvuttaa tai kaikki ei menekään niin kuin itse soisi.