Hyvä match

Uramahdollisuudet avautuvat heittäytyjälle. Farmasian alalla uravaihtoehtojen määrä on hyvin rikas sellaiselle, joka tähyilee ympärilleen luottavaisena.

Uraauurtavaa nanolääketutkimusta tekevän Nanoformin QA manager Päivi Lepistö sanoo, että monet ajattelevat olevansa riittämättömiä, vaikka todellisuudessa ammattitaito on huipputasoa. Kun työtehtävään etsitään tekijää, työnantajan ja työnhakijan välillä pitää klikata oikealla tavalla – syntyä oikea match. Niistä on rakentunut Lepistön oma ura.

– Farmasian ammattilaisista on kysyntää hyvin moninaisiin tehtäviin. Se mihin voit itse vaikuttaa, on mahdollisuuksien aktiivinen etsiminen.

Lepistö huomauttaa, että etenkin vastuunalaisia johtajia ja laadunvarmistajia rekrytoidaan taajaan lääketeollisuuteen. Kun Lepistö haki nykyiseen työpaikkaansa, Nanoform oli juuri listautunut pörssiin ja yhtiön ympärillä kävi kova kuhina.

– Sanoin moneen asiaan työhaastattelussa, ettei minulla ole niistä mitään käsitystä. Mutta eivät he hakeneetkaan substanssiosaajaa tuotantoon, vaan ihmistä, joka tietää, mitä asioita vaaditaan GMP-sertifikaatin omaavalta lääkeyhtiöltä.

Vaikka Nanoformin lääkekehitys on ainutlaatuista, laatuvaatimusten GMP-viitekehys on sama kuin muuallakin. Lepistö kuvailee, että GMP:tä voi pitää selkärankana, johon turvaten uskaltaa lähteä kohti tuntematonta.

– En ollut hyppäämässä mihinkään pimeään sammioon, vaikken vielä silloin tiennyt, mitä asioita lääkeraaka-ainepartikkeleille tapahtuu Nanoformin prosessissa.

Ehkä sittenkin farmasiaa?

Lepistö on maatalon kasvatti Alavudelta, Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta. Alavuden lukiossa vieraili vuosittain sen vanhoja oppilaita eri korkeakouluista. Teekkarihaalareiden joukossa oli farmasian opiskelija, nykyinen farmaseuttisen tuotekehityksen dosentti ja teollisuusfarmasian professori Anne Juppo. Tämän kertomus opinnoista kolahti lukion tokaluokkalaiseen heti.

– Siitä eteenpäin olin lukion kesälomat Alavuden apteekissa teknisenä apulaisena ja jatkoin apteekkitöitä myöhemmin opiskelijana Jyväskylässä.

Tuoreen proviisorin ensimmäinen työpaikka löytyi Munkkiniemen apteekista Helsingissä. Äitiysloman sijaisuuden viimeisinä päivinä saapui Tamron lääketukun tiedote, jossa kerrottiin avoinna olevasta paikasta. Näin avautui työura kahdeksan vuoden ajaksi.

– Menin Tamrolle regulatory advisorin sijaiseksi, vaikka en tiennyt siitä tehtävästä yhtään mitään. Proviisoriopinnot ovat ensimmäinen ammatillinen korkeakouluni ja Tamro on toinen.

Sijaisuus jatkui vakituisena työsuhteena. Työtehtäviä ja vastuualueita kertyi tukuttain. Lepistö itse kuvailee Tamron ansioluetteloa iloisesti ”hirveäksi silpuksi”, josta on edelleen ylpeä. Siksi hän neuvoo olemaan kaihtamatta sijaisuuksia. Vieraaltakin tuntuvat tehtävät opettavat valtavasti.

– Olen koko työurani ajan ammentanut siitä, että olen kiinnostunut ja tehnyt asioita myös oman positioni ulkopuolella.

Kysyntä kohtaa tarjonnan

Lähes kahdeksan Tamro-vuoden jälkeen Lepistö alkoi kaivata vaihtelua ja sitä löytyi Sandozilta myyntilupien hallinnasta rekisteröintipäällikkönä ja vastuunalaisena johtajana. Tarinaan sopivasti hänellä ei ollut työstä juurikaan aiempaa kokemusta, vaikka olikin Tamrossa sivunnut näitä tehtäviä jonkin verran. Oliko vaihtoehtona palata apteekkiin? Lepistö sanoo, että juuri uusien suuntien etsiminen Tamrosta eteenpäin vahvisti ajatusta, että tulevaisuus on teollisuuden puolella.

– Kaipasin apteekkien asiakastyöhön pitkään, mutta Tamron aikana hurahdin kaikkeen, mitä teollisuus ja tukkusektori tarjoavat.

Myös kouluttautuminen tuki valitun linjan pitämistä. Lepistö opiskeli Hankenissa yleisjohtamisen ja markkinoinnin MBA-tutkinnon. Sen aikana piti perehtyä läpikotaisin omaan työnantajaan.

– Enhän minä ollut edes käynyt talousosastolla ennen sitä. Siitä on aina hyötyä meidänkin alalla, että ymmärtää koko yritystoiminnan rakenteet.

Omilla ehdoilla

MBA-tutkinto myös ratkaisi uuden työpaikan. Tehtävään haettiin ennen kaikkea osaavaa johtajaa, ei substanssiasiantuntijaa. Rekisteröintipäällikön vakanssi osoittautui kuitenkin nopeasti vieraalta tuntuvaksi. Lepistö kannustaa kokeilemaan vieraaltakin tuntuvia työtilaisuuksia. Silloin pitää olla myös valmiina tunnustamaan, ettei tehtävä aina osu oikeaan. Matchia ei syntynytkään.

Lopulta urasuunnitelmiin toi muutoksen kaksostyttöjen odotusaika ja syntymä. Lepistö sanoo olleensa työnarkomaani, joka teki pitkiä päiviä. Hän päätti, että työn on aika sopeutua perhe-elämään eikä toisinpäin.

– Aina voi muuttaa elämänsä suuntaa. Äitiysloman aikana Sandozin työntekijät siirtyivät emoyhtiö Novartiksen henkilöstöksi. Taaperoiden kasvaessa leikki-ikäisiksi Lepistö alkoi järjestellä töihin paluuta selvällä suunnitelmalla: Osa-aikaisena, tai sitten vuotta myöhemmin.

Mikä seuraus päättäväisellä rajanvedolla oli? Lepistön uran nousujohteisuus jatkui ja hän vastasi siitä, että Novartiksen lääkevalmisteiden laatu Suomessa vastaa lääkelain ja GMP:n vaatimuksia. Suomen Novartiksen vastuunalaisen johtajan ja QP-tehtävien rinnalle tuli myös kansainvälisiä vastuita. Lepistö sanoo, että juuri osa-aikaisuuden vuoksi hänellä oli aikaa perehtyä laatuasioihin ja samalla kasvattaa viikoittaista tuntimäärää.

– Myös työnantaja hyötyy, kun työntekijän ei tarvitse kipuilla työaikojen kanssa, vaan tekee hyvällä sykkeellä sovitun määrän.

Sitten Lepistö huomasi, että osaa työnsä itse asiassa varsin hyvin. Hän ei enää kiertänyt kysymässä ja oppimassa, vaan oli se senioritason ammattilainen, jonka luo muut tulevat.

Ennen pitkää yhtenä vaihtoehtona oli lähteä kokonaan maailmalle. Työskentely ulkomailla ei kuitenkaan kiinnostanut ja elettiin jo korona-aikaakin. Lääkeyrityksestä toiseen vaihtaminen olisi tuntunut siltä ”kuin olisi vaihtanut hiekkalaatikolla sinisen lapion punaiseen”.

Sitten eteen tuli Nanoformin työpaikkailmoitus.

– Ajattelin, että vitsit, en tiedä lääkeraaka-aineiden prosessoinnista yhtään mitään. Tuonne haen! Hullu mikä hullu, mutta täällä ollaan, Lepistö naurahtaa.

Utelias löysi hyvän matchin.

Päivi Lepistö, 50

Perhe: Aviomies, kaksi tytärtä.
Harrastukset: Koris- ja futistyttöjen kuskaaminen, mökkeily ja puutarhanhoito, musiikki.
Ura:
› 1998–1999, Munkkiniemen apteekki, apteekkiproviisori › 1999–2007, Tamro, moninaiset farmaseuttiset tehtävät, viimeisin titteli Senior Pharmaceutical Advisor
› 2000–2004, Schering-Plough Oy, sivutoiminen vastuunalainen johtaja
› 2007–2008, Sandoz Oy Ab, Regulatory Affairs Manager, vastuunalainen johtaja
› 2010–2020, Novartis Finland Oy, Quality Assurance Associate à QA Manager, QP ja vastuunalainen johtaja
› 2020, Nanoform Finland Oyj, QA Manager