Ihmisten terveys riippuu maapallon tilasta

Elämäntapojen muutos voi riittää terveydentilan paranemiseen. Tarvitsemme myös ympärillemme puhdasta luontoa voidaksemme hyvin.

Neurologi Hanna Haveri on planetaarisen terveyden lääkäri Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Ympäristökriisit vaikuttavat myös Suomeen. Jo yhdeksän prosenttia bruttokansantuotteestamme kuluu terveydenhuoltoon.

Keski-Euroopassa lisätään kaupunkien viheralueita, mutta Suomessa kaupunkeja tiivistetään, vaikka viheralueet voisivat edistää ihmisten terveyttä.

– Kolmas sektori, kunnat, terveydenhuolto ja kansalaiset pitää saada mukaan. Maallakin asuvilla on asfalttia pihalla ja siinä pari puskaa. Se ei vielä vaikuta suoliston bakteereihin terveyttä edistävästi.

Lääkkeetön hoito

Haveri korostaa, että elämäntapojen muutos voi riittää terveydentilan paranemiseen. Suomessa 79 prosenttia miehistä syö yli puoli kiloa lihaa viikossa.

– Kerron potilailleni, että juuston leivän päällä voi vaihtaa hummukseen ja yrtteihin. Yhden burn out parani luonnossa oleskelulla, venyttelyllä ja paljasjalkakävelyllä, Haveri kertoo.

Vaikka elintavoilla on iso merkitys, se ei poista tarpeeseen määrättyjen lääkkeiden tarpeellisuutta. Haverin puheenvuoron jälkeen käydyssä keskustelussa korostui juuri lääkkeiden oikean käytön merkitys.

– Suurin osa suomalaisista käyttää reseptilääkkeitä, ja melkein viidesosa ei tiedä tarkkaan, miksi, haverikin huomauttaa.

Planetaarinen ruokavalio

Ruuan tuotanto on suurin riski luonnon monimuotoisuudelle, kertoo erikoistutkija Saska Tuomasjukka Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Ruuan tuottajat eivät vielä joudu vastuuseen kuten metsätalous 1960–1970-luvuilla, jolloin niiden oli pakko lopettaa saastuttaminen. Siksi ruokakaupan hyllyiltä ei löydy planetaarisesti terveellistä ruokaa.

– Ongelma ei siis johdu siitä, että alkutuottajille ei maksettaisi tarpeeksi. Mikään yksittäinen taho ei ole aiheuttanut ongelmaa, vaan se johtuu lähtökohdasta ruokkia koko maailma mahdollisimman halvalla.

– Uusissa ruokasuosituksissa planetaarinen terveys tullaan ottamaan huomioon.

Ympäristön ja ruokatottumusten vaikutuksesta terveyteen keskusteltiin SUDDEN-hankkeen järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa 9.5.2023.