Jan Stenfors: farmasia on ollut ammattini jo yli 20 vuotta

Nasty Suisidena tunnettu Jan Stenfors jätti ammattimuusikon uran alle 3-kymppisenä ja lähti opiskelemaan farmasiaa. Proviisoriopintojen jälkeen yliopistourakin kävi mielessä, mutta lääketeollisuus vei voiton tutkijan työstä.

Kun Jan Stenfors aloitti elokuussa työt Accord Healthcaren lääketieteellisenä asiantuntijana, hän joutui ensimmäiseksi pyytämään pari viikkoa vapaata syys-lokakuun vaihteeseen. Demolition 23 teki keikkakiertueen Suomessa 30 vuoden tauon jälkeen.

Demolition 23 on Michael Monroen johtama suomalais-yhdysvaltalainen yhtye, joka toimi vuosina 1993–1995. Mutta mitä tekemistä sillä on proviisori Jan Stenforsin kanssa?

Farmaseuttinen työ on Stenforsille vasta toinen ura. Sitä ennen hänet tunnettiin muusikkona, etenkin Hanoi Rocks -yhtyeen kitaristina taiteilijanimellä Nasty Suicide.

– Olin noin 27-vuotias, kun päätin, että haluan lähteä opiskelemaan ja hankkia säännöllisen päivätyön, Stenfors kertoo.

Lukiossa erityisesti luonnontieteet kiinnostivat, ja kun lääketiede on verenperintönäkin ollut aina lähellä sydäntä, Stenfors päätti pyrkiä lukemaan farmasiaa.

– Minulla ei ollut mitään selviä urasuunnitelmia. Proviisoriopintoihin hain ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Maisteritutkinnon saatuani jäin vielä yliopistoon jatkamaan pro gradu -työni aiheen parissa, Stenfors muistelee uransa alkutaivalta.

Tutkimustyö ei kuitenkaan ottanut oikein tulta alleen, ja kun Ratiopharmilta tarjottiin rekisteröintityötä, Stenfors otti tehtävän vastaan.

Nykyisessä roolissaan lääketieteellisenä asiantuntijana hänen vastuualueensa on Baltia ja Pohjoismaat. Miten aika näin vaativassa tehtävässä riittää myös musiikille?

– Demolitionin kiertue on vain kertaluontoinen juttu. Muutoin musiikki on nykyisin harrastus. Perheyhtyeemme keikkailee muutaman kerran vuodessa, ja joskus käyn tuuraamassa muissa bändeissä kitaristina. Päivätyöni on ollut farmasian parissa jo parikymmentä vuotta, ja muut asiat menevät sen työrytmin mukaan, Stenfors kuittaa.

Jan Stenfors, 60

  • muusikko Nasty Suicide: 1979–1997 mm. Hanoi Rocks,  Cherry Bombz, Demolition 23 ja Cheap And Nasty.
  • kirjoitti ylioppilaaksi 1998
  • valmistui proviisoriksi 2003
  • työskenteli Ratiopharmilla (myöhemmin Tevapharm) rekisteröintitiimissä ja  lääketieteellisenä asiantuntijana 2005–2017.
  • siirtyi Ipsen Nordic AB:lle lääketieteelliseksi asiantuntijaksi 2017
  • aloitti työt Accord Healthcaressa lääketieteellisenä asiantuntijana elokuussa 2023