Jonna Ahoniemi: Olen päässyt kehittämään maailmaa mullistavia syöpälääkehoitoja

Jonna Ahoniemen työpäiviin Veripalvelussa sisältyy niin syöpähoitojen soluterapiatutkimusta kuin vuoropuhelua eri yhteistyötahojen kanssa.

Kuopiosta kotoisin oleva Jonna Ahoniemi kuuluu niihin onnellisiin, joille ammatin­valintapolku kirkastui jo lukioaikoina.

– Muutin 15-vuotiaana lukiolaisena soluasuntoon, jonka kolme muuta asukasta olivat minua vanhempia: farmasian opiskelija, proviisoriopiskelija sekä lääketieteen opiskelija. Keskustelujemme ansiosta ymmärsin, että lääkäriksi en halua, mutta farmasia voisi olla minun juttuni. Matematiikka ja luonnontieteet olivat lempiaineitani koulussa.

Ahoniemi päätyikin opiskelemaan farmasiaa Kuopiossa, minkä jälkeen kului muutama vuosi töissä apteekissa. Sitten työ vei lääketeollisuuden puolelle Hämeenlinnaan, josta löytyi myös puoliso ja kotipaikka perheen perustamiseksi.

– Laadunvarmistusfarmaseuttina suoritin teollisuusfarmasian erikoistumis­opinnot. Opiskelu maistui hyvältä, ja äitiyslomalla toisen lapsen syntymän jälkeen päätin hakea Turkuun opiskelemaan lääkekehitystä. Valmistuttuani maisteriksi halusin vielä toteuttaa pitkään mielessä kyteneen aikeeni opiskella proviisoriksi. Se oli yksi elämäni parhaista päätöksistä.

Hybridityö sopii pitkämatkalaiselle

Hämeenlinnassa perheensä kanssa edelleen asustava Ahoniemi tekee työtään suurelta osin etänä. Vantaan Vehkalan uutukaisissa, avaran valoisissa Veripalvelun pääkonttorin tiloissa työskentelykin on mieleistä. Liikenneyhteydet ovat erinomaiset, sillä toimitilat sijaitsevat vastapäätä Vehkalan juna-asemaa.

– Hybridityö sopii erinomaisesti minulle kouluikäisten lasten vanhempana. Lasten harrastukset haukkaavat arjesta melko ison osan. Itse rentoudun työn vastapainoksi mielelläni pitkä­aikaisen tanssiharrastukseni parissa.

Laaja ja monipuolinen työtontti

Jonna Ahoniemen sairaalafarmasian ja lääkekehityksen parissa tekemää uraa voi syystä kuvailla nousujohteiseksi. Monipuolista alan kokemusta hankkineella Ahoniemellä on tekemisessään positiivinen ja aktiivinen ote, jonka mottona tuntuu olevan ”puhelias ja rohkea savolainen selviää kaikesta”.

Lääkekehityksessä erityisesti solu-, geeni- ja kudosterapiatutkimustyöhön suuntautunut Ahoniemi työskentelee nykyisin Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa laatupäällikkönä. Hänen työhönsä kuuluu useita vastuualueita.

– Soluvalmisteiden kehitystyö Veripalvelun Solutuotantokeskuksessa on työtehtävistäni vaikuttavuudeltaan merkityksellisin. Suomessa ainoastaan Veripalvelulla on kansallinen ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) -valmistuslupa. Lisäksi lääketeollisuuden laatutehtävistä dokumentaation ylläpito ohjeistuksineen ja riskienhallinta ovat vastuullani, samoin kuin viranomaisyhteistyö Fimean suuntaan. Olen viime lokakuusta alkaen ollut myös lääketukkukaupan vastuunalainen johtaja. Tehtävä edellyttää proviisorin koulutustutkintoa.

Johtavan asiantuntijan työnsä Ahoniemi kokee mielekkääksi, koska siinä pääsee soveltamaan omaa osaamistaan.

– Se, mitä pienmolekyylipuolella tehdään, ei välttämättä toimikaan Solutuotantokeskuksessa laatujärjestelmän puitteissa. Nautin siitä, että vastauksia ei ole valmiina. Saan myös tehdä tiivistä yhteistyötä Solutuotantokeskuksen ja laatupäälliköidemme kanssa.

Ainutlaatuista tutkimustyötä

Aikanaan lääkekehityksen maisteriopintojen hakuprosessiin kuului motivaatiokirjeen laatiminen.

– Kirjoitin haluavani päästä kehittämään maailmaa mullistavia syöpälääkehoitoja, Ahoniemi muistelee.

Tuon tavoitteen hän on saavuttanut nykyisessä työssään.

– Soluterapiat ovat tulevaisuuden hoitoja, joten niiden kautta luvassa on huikea potentiaali uusien hoitomuotojen löytämiseen. Puhumme siis ihmishenkiä pelastavista hoidoista.

Fimea myönsi joulukuussa 2023 Veripalvelulle luvan valmistaa CAR-T-soluterapiavalmisteita kliinisiin lääketutkimuksiin. Ahoniemen silmien loiste vahvistuu hänen kertoessaan lisää asiasta.

– CAR-T-soluterapiassa potilaan omat T-solut aktivoidaan tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsolut. Veripalvelun sopimusvalmiste on tarkoitettu relapsoituneen tai refraktoituneen non-Hodgin B-solulymfooman hoitoon.

Vastaavia valmisteita on jo myyntiluvallisena käytössä, mutta niiden tuotanto on globaalisti keskitettyä.

– Veripalvelun faasi I/II -vaiheen sopimusvalmisteella potilaalla olisi mahdollisuus saada hoito paikallisesti valmistettuna jo viikon päästä afareesista, kun nykyisillä valmisteilla solujen prosessointiin kuluu jopa kuukausi. Tämä kliinisten tutkimuslääkkeiden valmistustoiminnan lupaprosessi on ehdottomasti työurani huippukohta. Ei näitä hakemuksia joka päivä lähetellä.
Sopimusyhteistyö eurooppalaisen sponsorin kanssa mahdollistaa myös muiden vastaavien, harvinaisten ja vaikeasti hoidettavien sairauksien hoitojen kehittämisen Suomessa.