Kulttuurinnälkäiset farmasistit Porvoossa ja Loviisassa

Helsingin ja Uudenmaan AJR:n kevätretki toteutettiin 11. toukokuuta. Päivän mittaisella retkellä ehdittiin kokea jos jonkinmoista ohjelmaa.

Toukokuisena lauantaina kokoonnuimme Helsingissä Kiasman turistibussipysäkille. Alkamassa oli matka kohti Porvoota ja Loviisan Tesjokea katsomaan uutta sovitusta oopperasta Carmen. Mukana matkalla oli noin 40 kulttuurinnälkäistä farmasistia.

Porvoossa odotti oppaamme, farmaseutti Säde Kajosvuo-Hämäläinen sekä pari henkilöä Lahden alueverkostosta. Kaikki liiton järjestämät tapahtumathan ovat avoimia kaikille jäsenille. Tunnin mittaisen opastuksen Vanhassa Porvoossa saimme teemaan sopivasti ”kieltolain hengessä ”. Vierailimme muun muassa pienellä aukiolla, joka tunnettiin kieltolain aikaan paikkana, josta sai ostaa varpusen eli taskumatin Virosta salakuljetettua viinaa. Opastuksen aikana opimme myös että 3 lasia samppanjaa auttaa verisuonitauteihin ja kuumeeseen (pitäisikö alkaa antaa tätä opastusta myös tiskissä nyt lääkkeiden saatavuusongelmien takia). Saimme mukaamme myös 1920-luvun hiekkakakun ohjeen (jutun lopussa),

Opastuksen jälkeen meillä oli tunti omaa aikaa ennen lounasta. Saimme aikaan pienimuotoisen ruuhkan ainakin Brunbergin tehtaanmyymälään, kun monenkin karkkihammasta oli alkanut kolottaa. Vanhankaupungin putiikkeja kerkisimme myös koluta ja nopeimmat ehtivät nauttia aperitiivin ennen ruokailua Brassiere L’Amourissa, jossa viimeiset matkalaiset liittyivät seurueeseemme.

Ruokailun jälkeen jatkoimme matkaa kohti Loviisaa ja Tesjoen seurantalo Åsgårdia, jossa esitettiin ooppera Klara. Bizetin ooppera Carmen oli muutettu paikalliseksi juoneltaan ja siirretty 1920-luvulle. Tupakkatehtaan tytöstä Carmenista oli tullut Klara, kartonkitehtaan tyttö ja viinan salakuljettaja, korpraali Don Josesta tullivirkailija ja härkätaistelija Escamillo taasen oli sirkuksen surmanajaja Esko. Ooppera laulettiin suurelta osaksi ruotsiksi mutta suomeakin kuultiin, esimerkiksi Esko esitti oman osansa suomeksi. Esitys toteuttiin suurelta osiltaan harrastelijavoimin, mukana muutama ammattilaulaja Itä-Uudeltamaalta. Nähtiin lavalla myös loviisalainen farmaseutti Tove Matsinen, joka lauloi Hildan (Mercedes alkuperäisessä oopperassa) osan. Esitys oli hyvä ja viihdyttävä sekä lavastus kekseliäs, muutamalla pienellä tavaran vaihdoksella saatiin paikka muutettua kuin toiseksi eri kohtauksia varten.

Kotimatkalla ainakin bussin keskiosassa kaipasimme kovasti karismaattista surmanajajaa Eskoa mukaamme Helsinkiin. Yleisesti totesimme, että ooppera oli hyvin laulettu ja toteutettu ja olimme tyytyväisiä matkaamme ja järjestelyihin.

Sandkaka från 1920-talet

200 g potatismjöl
200 g vetemjöl
400 g smör
400 g socker
4 ägg

Smöres tvättas och röres med mjölet till skum. Äggulorna och sokret vispas till. Smörblandingen förenas medd äggblandingen och smaksättes om så önskas eller vanilj. Sist oröröas de till hart skum slagna vitorna. Blandingen slås i en bröbeströdd form och gräddas i god ungsvärme.

Nykyisin kun leivinuunia löytyy harvasta keittiöstä, niin paistolämpötila on 175 astetta. Ohje on isoon vuokaan. Eikä voita ja sokeria säästellä.