Kuntapolitiikasta löytyy farmasian mentävä aukko

Kevään kuntavaaleja väritti äänestyspäivän siirto sekä koronan vaikutukset kampanjointiin. Kysyimme kolmelta vaaleissa mukana olleelta liiton jäseneltä heidän tunnelmiaan vaalikampanjasta, vaikuttamisesta sekä terveydenhuollon kysymysten roolista vaalikeskusteluissa. Farmasian merkitys osana päätöksentekoa oli kaikille selvä.

Farmasialiitto asetti kuntavaaleihin kolme tavoitetta: farmasian ammattilaisten hyödyntäminen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa; lääkehoidon arvioinnin palveluseteli kaikille yli 70-vuotiaille sekä apteekeissa toimivien farmasian ammattilaisten hyödyntäminen.

Ehdolla olleet liiton jäsenet allekirjoittivat tavoitteet ja painottivat niitä myös omissa kampanjoissaan. Puoluetaustasta, poliittisesta kokemuksesta tai henkilökohtaisista vaalilupauksistaan riippumatta kaikkien viesti kollegoille oli sama: ”Tulkaa mukaan vaikuttamaan; meidän osaamisellemme on tarvetta.”

Apteekin rooli unohtuu sote-keskustelusta

– Jos haluat päästä läpi seuraavissa vaaleissa, aloita työsi nyt. Moni hyvä ehdokas jää rannalle, jos aiempi näkyvyys puuttuu, tuusulalainen myyntipäällikkö Lauri Untamo toteaa.

Untamo oli ensimmäistä kertaa ehdolla jo 20 vuotta sitten. Myös tänä keväänä hän meni heittämällä läpi.

– Ehdokkaiden saaminen mukaan on vuosi vuodelta vaikeampaa. Some-mouhuaminen näkyy myös kuntapoliitikon arjessa ja moni pohtii, haluaako antaa itsensä sille alttiiksi. Mutta siitä ei kannata välittää. On hyvä muistaa, että joku ne päätökset kuitenkin tekee.

Untamo kuvailee kulunutta vaalikevättä vähintään erikoiseksi. Koronasta johtuen kuntalaisia ei päässyt tapaamaan toreille ja turuille, ja somen osuus kampanjassa sai entistä vahvemman aseman. Vaalien siirtyminen kesäkuulle laimensi hänen osaltaan yleistä vaalihuumaa.

– Kukaan ei jaksa pitää vaalihypeä liian pitkään päällä.

Odottelu itsessään ei ole Untamolle uusi asia. Hän on oppinut pitkän luottamustoimiuransa aikana, että asiat eivät tapahdu kädenkäänteessä.

Lauri Untamo.

– Kuntapolitiikka on kuin maraton joukkuepelinä. Pelkkä halu vaikuttaa ei riitä, vaan lisäksi täytyy olla aidosti kiinnostunut, mitä ympärillä ja yhteiskunnassa tapahtuu. Olen itse saanut luottamustoimesta paljon oppia myös työelämän puolelle; päätöksenteosta, kokoustekniikoista ja argumentoinnista, Untamo listaa.

Sivutoimessaan farmaseuttina paikallisessa apteekissa hän kohtaa ja kuuntelee kuntalaisia. Tältäkin pohjalta hän seuraa hieman huolestuneena terveydenhuollon karkaamista kauemmaksi kuntalaisten arjesta.

– Vaalikeskusteluissa alkanut sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestelyvastuu ja saatavuus tulevat varmasti jatkumaan tulevalla valtuustokaudella. Farmasian ammattilaisena ja Hyvinvoinnin- ja terveydenedistämisen lautakunnan jäsenenä ihmettelen, kuinka Keski- Uudenmaan soten ehdotuksista unohtuu joka kerta apteekin rooli. Heitänkin kaikille kysymyksen, miten apteekin rooli saataisiin osaksi hoidon polkua? Muutosta ei tapahdu, ennen kuin apteekin merkitys tehdään näkyväksi, Untamo päättää.

Hyvinvointiyhtymät itsenäisiä toimijoita

Lahtelainen Anna Kaisa Kupiainen oli ehdolla kuntavaaleissa toista kertaa. Esimiestehtävissä Fimeassa työskentelevä 32-vuotias yhden lapsen äiti jäi vuonna 2017 varapaikasta parinkymmenen äänen päähän, mutta tällä kertaa kannatusta ropisi hänelle toiseksi eniten oman puolueen sisällä.

– Olen seurannut politiikkaa pitkään. Varsinainen innostus alkoi opiskeluaikana, kun lähdin vastustamaan opintotukien leikkaamista. Edustan ajattelua, jossa yhteiskunnan on pidettävä heikoimmistaan huolta. Viimeisen kahden vuoden aikana olen tuonut näkemyksiäni aktiivisesti esille alue- ja piiritasolla ja se näkyi varmasti myös tuloksessani, feministiksikin itsensä luokitteleva Kupiainen toteaa.

Vaikka kampanjointi tapahtuikin tällä kertaa pääosin somessa, Kupiainen otti kantaa muun muassa oman alueensa terveydenhuollon rakenteeseen myös lehtikirjoituksissa.

Anna Kaisa Kupiainen.

– Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on itsenäinen toimija, jolla on oma valtuusto. Sen enempää kuntalaisilla kuin valtuutetuillakaan ei ole sananvaltaa sen päätöksenteossa. Ammatillisesti iloitsen siitä, että Päijät-Hämeessä on huomioitu osastofarmasian merkitys ja käynnistetty pilotti, jossa avosairaanhoidon moniammatillisen tiimin tukena toimii farmaseutti.

Kupiainen myöntää, että vaalien siirtyminen kesälle kävi voimille, kun samaan ajankohtaan osui paluu äitiyslomalta töihin. Loman ja some-paaston jälkeen hän lähtee kuitenkin mukaan elokuussa käynnistyvään valtuustotyöhön innostuneena ja avoimin mielin.

– Uskon, että ammattiani ja sote-osaamistani arvostetaan. Seuraavissa vaaleissa toivon, että meitä farmasian ammattilaisia olisi enemmän ehdolla, jotta emme jäisi yhteiskunnassa liian näkymättömiksi.

Uudet kohtaamiset opettivat paljon

Lappeenrantalainen Pauliina Korhonen on Kupiaisen kanssa samoilla linjoilla. Kuntavaalien ensikertalainen uskoo, että farmaseuteilla ja proviisoreilla on paljon annettavaa päätöksentekoon. Hän nosti kampanjassaan esille yksinäisyyden ja syrjäytyneisyyden ehkäisemisen lisäksi omaishoidon sekä lääkehoidon arvioinnin tärkeyden.

– Terveydenhuolto suurena kysymyksenä jäi mielestäni hieman soten jalkoihin. Vaalikoneissa näkyvyys oli parempi niiltä osin kuin kunnilla on omaa päätösvaltaa. Vaalikoneessa kysyttiin muun muassa, onko kuntien tehtävä järjestää huumeidenkäyttäjille mahdollisuus vaihtaa käytetyt neulansa puhtaisiin. Mielestäni meidän ammattitaidollamme olisi kysyntää juuri tämänkaltaisten ilmiöiden avaamisessa sekä kuntalaisille että itse päätöksenteossa. Farmasia antaa paljon perspektiiviä, Korhonen pohtii.

Vaalityötään Korhonen teki koronan ehdoilla ja matalan kynnyksen-periaatteella:

Pauliina Korhonen.

– Keräsimme puoleemme ehdokkaiden kanssa roskia ja juttelimme siinä samalla ihmisten kanssa. Lisäksi kirjoitin ja otin kantaa omien teemojeni ympärillä. Sainpa jopa lapseni mukaan jakamaan ehdokasesitteitä lähialueen postilaatikoihin.

Vaikka kampanja ei Korhosen kohdalla riittänytkään läpipääsyyn, on hän uuteen aluevaltaukseensa kaikilta osin tyytyväinen. Kesän kääntyessä syksyyn hän jännittää vielä jaossa olevia lautakuntapaikkoja ja luottamustehtäviä. Uudet kohtaamiset ja hienot keskustelut opettivat kuitenkin jo tässä vaiheessa paljon.

– Kohtaan asiakastyössä kauppakeskuksessa sijaitsevassa avoapteekissa paljon eritaustaisia ja -ikäisiä ihmisiä. Olen kokenut oman roolini osana kuntalaisten palvelemista hyvin tärkeäksi. Kevään aikana ymmärsin, kuinka eri tavalla ihmiset todella ajattelevat asioista. Sain siitä kipinän, joka tulee varmasti näkymään aktiivisempana osallistumisena – ja paluuna ehdokkaaksi seuraaviin vaaleihin.