Oikea lääkkeiden käyttö vihreän farmasian ytimessä

Suomessa kaikki kotitaloudet voivat palauttaa käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin veloituksetta. Lääkejäte luokitellaan ongelmajätteeksi. Paras ympäristöteko on kuitenkin käyttää lääkkeet oikein.

Vehkojan apteekissa Hyvinkäällä lääkejätteiden keräyspiste on näyttävästi heti sisääntulon yhteydessä. Sitä ei voi ohittaa huomaamatta.

– Apteekki on toiminut kolmisen vuotta ja keräyspiste on ollut ovenpielessä alusta asti, proviisori Mervi Niemi sanoo.

Keräyspisteessä on oma astia tableteille, rasvoille ja nesteille sekä toinen astia neuloille ja ruiskuille. 

– Aluksi tuli jonkin verran kyselyjä, miten jätteet lajitellaan, mutta keräyspisteen kyljessä on selkeät ohjeet. Asiakkaat ovat ottaneet pisteen hyvin käyttöön. Vain harvoin kukaan tulee enää lääkepussin kanssa tiskille, Niemi toteaa.

Poikkeuksena ovat elohopea, jodi ja sytostaattituotteet. Ne kerätään erillisiin säilytysastioihin apteekin henkilökunnan tiloihin.

Lääkkeet ovat ongelmajätettä

– Paikallinen jäteyhtiö Kiertokapula noutaa kahden viikon välein jäteastiat. Meidän tehtävämme on tarkistaa hakijan henkilöllisyys ja avata kaappi. Huolehdimme myös kaapin siivouksesta, mutta muutoin emme koske jäteastioihin. Siivouksessakin käytämme suojakäsineitä pistohaavojen välttämiseksi, Niemi esittelee kaapin sisältöä.

Mervi Niemi.

Kun jäteyhtiön edustaja hakee astiat, hän sulkee ne lukolla ennen kuin astia siirretään apteekista kuljetusautoon. Samalla he toimittavat uudet astiat kaappiin. 

Lääkkeet luokitellaan ongelmajätteeksi, ja ne kuljetetaan Fortumin ongelmajätelaitokselle käsiteltäväksi.

Erikseen kerättävien lääkeaineiden säiliöt tyhjennetään tarvittaessa.

– Toisinaan tulee isoja jäte-eriä kerralla esimerkiksi kuolinpesän tyhjennyksen yhteydessä. Moni kerää vanhat lääkkeet myös joulusiivouksen tai kesäsiivouksen aikaan. Silloin soitamme tarvittaessa ylimääräisen tyhjennyksen.

Neuvonta tärkeää

Lääkejätteeseen tulisi laittaa pelkät tabletit ja kapselit ilman ulkopakkauksia. Pahviset pakkaukset sekä muovi- ja lasipurkit kuuluvat niille tarkoitettuihin jäteastioihin lajitteluohjeiden mukaisesti.

– Lääkejäteastiaan heitettyjä pakkauksia ei erotella, vaan ne päätyvät samaan käsittelyyn, Niemi muistuttaa.

Tehokkain tapa vähentää lääkejätettä on kuitenkin lääkkeiden oikea käyttö.

– Merkittävin ympäristöteko apteekissa on huolellinen lääkeneuvonta. Kun asiakkaat sitoutuvat lääkehoitoon, käyttämättä jääneiden lääkkeiden määrä vähenee.

Monissa pitkäaikaishoidoissa saatetaan oikeaa lääkitystä  joutua hakemaan kokeilemalla eri lääkevalmisteita. Uuden lääkkeen aloittamisvaiheessa asiakasta neuvotaan ostamaan ensin pienin pakkauskoko.

– Moni ajattelee, että ottaa kerralla isomman pakkauskoon, koska se saattaa olla taloudellisempaa eikä tarvitse heti tulla uudelleen. Jos lääke ei sitten sovikaan, jää isompi määrä myös käyttämättä, Niemi harmittelee.

Ekologiset arvot on huomioitu Vehkojan apteekissa myös tuotevalikoimissa.

– Emme myy esimerkiksi mikromuovia sisältävää kosmetiikkaa. Kyse on valinnoista.

Katso video lääkkeen oikeaoppisesta hävittämisestä: