Lääkkeiden annosjakelu vaatii tarkan prosessin

Kangasniemen apteekin annosjakelussa korostuvat jatkuva kehittäminen ja yhteisesti kirjatut toimintatavat.

Kangasniemen apteekin annosjakelun piirissä on nykyisin noin 200 asiakasta, joista reilut 20 on yksityishenkilöitä. Vuodesta 2019 alkaen Kangasniemen apteekki on palvellut myös hoitokoteja ja kotihoitoa.

Yksi Kangasniemen apteekin annosjakelua käynnistäneistä työntekijöistä on farmaseutti Petra Laitinen.

– Kun palvelun käyttäjiksi tulivat hoitokodit ja kotihoito, toiminta vakiintui, Laitinen kertoo.

Kangasniemellä annosjakelutiimissä työskentelee kolme farmaseuttia, jotka vuorottelevat jakelussa viikon kerrallaan. Ennen nykyistä viikkovastuuta tehtäviä jaettiin tasaisesti kaikille.

Vuoroviikkojen ansiosta kukaan ei tarkasta omaa tilaustaan. Työrauhaa on edistänyt annosjakelun siirtäminen yläkerran vilkkaista asiakastiloista apteekin alakertaan.
Ennen jakelun aloittamista farmaseutti tarkistaa asiakkaan kokonaislääkityksen, johon kuuluvat myös reseptittömät lääkkeet ja ravintolisät.

– Tarkistamme lääkelistan, lääkityksen yhteensopivuuden sekä varmistamme, ettei lääkkeissä ole päällekkäisyyksiä.

Mahdollisista muutoksista päättää lääkäri. Kun lista palautuu apteekkiin, muutokset katsotaan vielä läpi. Sen jälkeen asiakkaan tietoihin kirjataan sekä tarkistuksen tiedot että annosjakelun ohi menevät lääkkeet.

Apteekkijärjestelmään on integroitu Maxx Hoitotieto -ohjelma, jolla farmaseutti tekee tilauksen sopimusvalmistajalle sovittuna tilauspäivänä. Saapuneet lääkerullat tarkistetaan vertaamalla niitä asiakkaan voimassa olevaan lääkelistaan, vaikkei lääkityksissä muutoksia olisikaan.

– Sen jälkeen toimitamme lääkkeet lämpömittarin kanssa perille. Yksityisasiakkaat hakevat paketin yleensä itse apteekista, Laitinen kertoo.

Kun farmaseutti kuittaa toimituksen, asiakkaan sähköiseen lääkemääräyksen syntyy toimitusmerkintä ja lääkkeet siirtyvät laskutukseen.

Lääkelistat tulostetaan kansioihin yksiköittäin ja lääkemuutosten jälkeen pyydetään aina uusi lääkelista.

– Emme tee yhtään merkintää käsin, koska silloin merkintöjen alkuperää ei voi jäljittää, Laitinen painottaa.

Annosjakelun lääkkeet merkitään listaan keltaisella korostusvärillä.

– Olemme tehneet paljon töitä selkeiden ja ajantasaisten listojen eteen. Merkitsemme esimerkiksi lääkemuutokset ohjelmaan vasta, kun uusin lista on tullut apteekkiin.

– Virheiden välttämisessä auttaa sekin, että otamme Maxxista kaiken irti. Olemme miettineet esimerkiksi, mikä tieto kenellekin näkyy.

Työtä helpottavat seinälle kiinnitetyn lukujärjestyksen viikkoaikataulut ja deadlinet. Parillisilla ja parittomilla viikoilla on erilainen ohjelma, johon varataan aina pientä aikajoustoa.

Annosjakelun ennakoiva työtapa tarkoittaa myös säännöllisiä palavereja sekä oman tiimin kesken että tilaavien yksiköiden kanssa. Hoitohenkilökuntaa myös koulutetaan kännykällä toimivan Maxx Hoitotieto -järjestelmän käyttöön.

– Olemme luoneet yksiköiden kanssa yhteisiä käytäntöjä ja varmistaneet tiedonsiirron lisäksi sitä, että ymmärrämme toistemme aikataulut ja prosessit, Laitinen sanoo.

Silloin jää aikaa tarvittaessa metsästää vaikka puuttuva resepti, kun lääkäri on kiireessä unohtanut painaa enter-nappulaa.