Pulkkilan apteekin apteekkarin Joosep Kalamägen ja hänen asiakkaansa Sanni Väyrysen juttelua kuunnellessa on helppo huomata, että paikalle on saapunut vakioasiakas. Ja näin onkin – Väyrynen asioi apteekissa vähintäänkin viikoittain.
Hän kertoo asuvansa läheisessä palvelutalossa ”yhdeksän muun mummun kanssa” ja hoitaa omien lääkeasioiden lisäksi heistä usean apteekkikäynnit. Aiemman senioriurheilijan kunto on edelleen hyvä lähes 90-vuotiaanakin.
Vuosien varrella on pitänyt silti sopeutua moneen muutokseen. Apteekki omalta kylältä onneksi löytyy.
– Tämä on ainoa paikka Pulkkilassa, missä lääkkeistä saa tietoa. Pulkkilassa on lääkärin vastaanotto kerran viikossa, mutta ajan saaminen sinne menee viikkojen päähän.
Ja tietoa Väyrysen mielestä tarvitaan.
– Kerrankin reseptissä olevaa lääkettä ei ollut, mutta korvaavan lääkkeen sisältö kerrottiin juurta jaksaen. Sen jälkeen tiesin ja luotin, että lääke todella on oikea.
Toukokuussa 2024 apteekkarina aloittanut Kalamägi kertoo hiukan myöhemmin, että lääketiedolle on todellinen tarve.
– Eivät ikäihmiset mene tai pääse muihin sote-palveluihin eikä digiasiointi ole monelle aidosti vaihtoehto. Niin he tulevat apteekkiin.

Kalamägen taustalta löytyy monipuolinen farmaseutin ja proviisorin ura. Aiempi työpaikka oli Tampereella ja Kangasalla, ja hän on työskennellyt myös apteekkien tietojärjestelmien parissa. Kiertävänä farmaseuttina ja proviisorina hän näki arjen 50 eri apteekissa. Kaiken tämän jälkeen hiljainen Pulkkilan kylä Siikalatvan kaupungissa oli vetovoimainen hänelle ja proviisoripuolisolle Niina Marjoniemelle.
– Kaupungissa ihmiset hoitavat asiansa kolmessa-neljässä apteekissa ja ovat hyllyjen välissä kiireisiä. Täällä heillä on aikaa, ja ihmiset ovat paljon vastaanottavaisempia neuvonnalle ja ohjaukselle.
Kalamägi aloitti verkostoitumisen pulkkilalaisten sidosryhmien kanssa pian apteekkiluvan saatuaan. Siikalatvan perusterveydenhuolto on ulkoistettu Mehiläiselle, ja yhteydenpito on ollut sujuvaa. Apteekki pitää lääkärit ajan tasalla esimerkiksi lääkkeiden saatavuusongelmista.

Pulkkilan apteekki on paikkakunnan omien nuorten ensimmäinen ja usein ainoa kontakti apteekkialaan. Kalamägi sanookin, että apteekin yksi tehtävä on kasvattaa uusia farmaseuttisukupolvia. Apteekista löytyy kesätyöpaikka viidelle nuorelle.
Itä-Suomen yliopistossa farmaseutiksi ensimmäistä vuotta opiskeleva Ruusu Helenius on jo tässä vaiheessa apteekin asiakkaille tuttu työntekijä; lukion jälkeen välivuoden aikana hän työskenteli ABC-asemalla, ja sieltä oli helppo siirtyä apteekkiin harjoittelemaan.
Hän kertoo pienen apteekin eduksi sen, että harjoittelijalle on aikaa ja huomiota.
– Tekemistä on, vaikken voi vielä osallistua reseptilääkkeiden käsittelyyn. Täällä pääsee näyttämään omat vahvuutensa, mutta aina voi myös kysyä apua.
Ohi kulkeva nelostie tuo apteekin arkeen lisäksi yllätyksiä, kuten vaikkapa bussilastillisen saksalaisia turisteja omine tarpeineen. Helenius sanoo silti, että ikääntyvän väestön palveleminen on apteekin ydintehtäviä.
– Työskennellessä on hyvin aikaa jutustella asiakkaiden kanssa, mikä voi olla päivän tärkeimpiä hetkiä vanhemmalle väestölle.
Aika on rahaa apteekissakin
Pulkkilan apteekkia voi perustellusti kuvailla kylän ja taajaman keskipisteeksi, jonka omalle yhteisölleen tarjoama hyöty levittäytyy yllättävän laajalle.
Hiukan yllättäen osa Pulkkilan apteekin työstä on sellaista, joka ei tuota sille rahaa lainkaan. Apteekkari Joosep Kalamägi on esimerkiksi pitänyt ensimmäisen puolen vuoden aikana jo kaksi yleisötilaisuutta, joissa on kertonut käsikauppavalmisteiden kuten nuhasumutteiden oikeasta käytöstä.
– Se tarkoittaa, että teen ylimääräistä työtä, jonka tehtävä on vähentää apteekkini myyntiä. Mutta tätä työtä pitää tehdä etiikka edellä, ei eurot silmissä.
Itsehoitolääkkeiden vapautuminen vähittäismyyntiin lisäisi niiden kulutusta, Kalamägi uskoo.
– Ja samalla lisääntyvät haitat. Se laskisi myös apteekin tuoton kipurajalle, joka vääjäämättä näkyisi palvelujen ja aukioloaikojen supistumisena.
Hän painottaa, että tällä hetkellä apteekissa on aikaa ja resursseja tehdä hyvää työtä. Lääkehoidon arviointi ei ole Pulkkilan apteekissa erillinen projekti, vaan osa päivittäistä asiakastyötä oman väestön reseptien parissa.
Kalamägi käy myös kouluttamassa Pulkkilan hoivakotien henkilökuntaa lääkityksen seurantaan liittyen.
– Lääkärithän tekevät kierroilla lääkitysmuutokset käytännössä hoitajien kertoman perusteella.
Kalamägi on onnistunut taikomaan lisää aikaa hoivakoteihin ja kotihoitoonkin.
– Olemme neuvoneet lääkkeiden antoajankohtien järjestelemisessä ja näin on päästy eroon siitä, että lääkkeitä on annettu viisikin kertaa päivässä. Sillä on suuri merkitys hoitajien ajankäytössä.