Aloitetaan määritelmästä: kuntodoping on kilpaurheilun ulkopuolista dopingin käyttöä. Se koskee erityisesti voima- ja kehonkuvapainotteisten lajien harrastajia, mutta jossain määrin myös muita väestöryhmiä.
– Kuntodopingin käytön yleisimpiä syitä ovat lihasmassan ja lihasvoiman kasvattaminen sekä kehonkuvan muokkaus kuten kehon kiristäminen tai lihaksikas ulkomuoto, Mikko Lemettilä sanoo.
Hän työskentelee asiantuntijana A-klinikkasäätiön Dopinglinkin Puhtaan liikunnan puolesta -toiminnassa.
Lemettilä tuntee monipuolisesti ihmisen fysiologian ja psyyken, minkä lisäksi hän on opiskellut laajasti farmasiaa. Valmistuttuaan fysioterapeutiksi, hän päätti laajentaa osaamistaan ja aloitti farmasian opinnot Helsingin yliopistossa.
– Farmasian perusopintojen lopputyön myötä ymmärsin, miten lääkkeet ja liikunta liittyvät yhteen. Doping tuli sitä kautta mukaan.
Kun Lemettilä valmisteli lopputyötään, A-klinikkasäätiö etsi puhtaan liikunnan lähettilästä. Lemettilä palkattiin. Hän alkoi kiertää kuntokeskuksissa kertomassa kuntoilun antidopingtyöstä. Samalla hän pyysi kuntokeskusten pitäjiltä allekirjoituksia antidopingsitoumuksiin.
Tuntityö muuttui pian vakituiseksi ja rooli sittemmin A-klinikkasäätiön Dopinglinkin kehittämissuunnittelijaksi. Samalla hän työsti kandityötä farmasian ammattilaisten antidopingneuvonnasta. Lemettilä kirjoitti lopputyönsä pohjalta myös kaksi tieteellistä julkaisua.
Kun Lemettilä oli päässyt farmasian opintojen makuun, hän päätti laajentaa osaamista liikuntalääketieteen maisteriopintoihin ja sittemmin farmasian kansainväliseen maisteriohjelmaan.
– Opintopolkuni kertoo, että doping, lääkkeet, liikunta ja lääkkeiden vaikutus liikuntaan ovat aina kiinnostaneet minua. Sitä tietoa ei yhdestä koulutuksesta saa.
Tänä päivänä Lemettilän monipuolisuudesta kertovat hänen laajat kansainväliset verkostot, joihin kuuluu muun muassa liikunta-alan, terveydenhuollon, sosiaalityön, kriminologian ja psykologian ammattilaisia.
Epätyypillisen urapolun lisäksi myös Lemettilän liikuntatausta on monimuotoinen.
– Teinivuosina olin nörttityyppi ja kiinnostunut ennen kaikkea videopeleistä. Kokeilin kyllä juoksua, taekwondoa, capoeiraa ja paljon muuta, mutta mikään ei sytyttänyt.
Armeija muutti kaiken. Ennen sitä Lemettilä suunnitteli psykologin uraa, mutta sen jälkeen hän halusi yhdistää liikkumisen ja ihmisten auttamisen. Se johti fysioterapeutin opintoihin.
Palvelu liikunnallisissa tiedustelujoukoissa innosti myös uusiin liikunnallisiin harrastuksiin.
– Kiinnostus liikuntaan ja luontoon lisääntyivät. Kiipeilystä kasvoi sittemmin intohimoni. Siinä yhdistyy seikkailu, luonnossa oleminen, pelon hallinta ja itsensä haastaminen.
Kiipeily vie suurimman osan Lemettilän vapaa-ajasta. Komeimmat kokemuksensa hän on saanut Nevadan Red Rock Canyonin köysikiipeilystä sekä Nepaliin suuntautuneesta vuorikiipeilyreissustaan 6100 metriselle Lobuche East -vuorelle.
Kun Lemettilä pohtii paikkaansa maailmassa 20 vuoden päästä, ei sekään ole vain yksi selkeä polku.
– Olen kansainvälisessä asiantuntijatehtävässä tai muuttanut retkeilyautoon kiertelemään kiipeilypaikkoja. Ehkä parasta olisi saada molemmat.
Kuntodopingin syyt ovat Lemettilän mukaan usein ihmisen psyyken syövereissä. Tämä ilmenee haluna hallita kehokuvaansa. Doping tarjoaa nopeita hyötyjä, jotka koukuttavat usein hauraan käyttäjänsä.
– Fyysinen suorituskyky paranee ja lihasmassa kasvaa. Aineiden avulla jaksaa treenata ja palautuminen on nopeampaa. Itsetunto kohenee ja seksuaalivietti kasvaa, kun testosteronia on kehossa luonnollista enemmän, Lemettilä kuvailee vaikutuksia.
Edut eivät tule ilmaiseksi: akne yleistyy. Mieliala heiluu testosteronitasojen vaihteluiden myötä. Väsymys, levottomuus, ruokahaluttomuus ja uniongelmat ovat yleisiä. Monet anaboliset steroidit otetaan pistoksina, jolloin pistäminen voi aiheuttaa vaarallisia tulehduksia ja paiseita.
Pidempiaikainen anabolisten steroidien ja testosteronijohdannaisten käyttö voi aiheuttaa miehille rintojen kasvua. Naisilla puolestaan karvoitus lisääntyy, ääni madaltuu, rinnat pienenevät, klitoris kasvaa ja kuukautiskierto häiriintyy. Molemmat sukupuolet voivat kärsiä hiusten lähdössä.
Maksa, munuaiset sekä sydän- ja verenkiertoelimistö kärsivät anabolisista steroideista androgeenireseptoreiden kautta. Veren ldl- ja hdl-kolesterolin tasapainon heikkeneminen, verenpaineen kohoaminen ja sydänlihaksen muutokset altistavat sydänsairauksille.
Tutkimusten mukaan joka kolmas anabolisten steroidien käyttäjä kokee jonkinlaista riippuvuutta. Moni kokee käytön lopettamisesta johtuvaa masennusta, ärtyneisyyttä ja jopa itsetuhoisia ajatuksia.
Kun aineiden käyttö loppuu, treenaaminen vaikeutuu.
– Lainaliha menetetään ja henkilölle tulee kehonkuvaan liittyviä häiriöitä, Lemettilä sanoo.
Kuntodopingin laajuutta selvitetään säännöllisesti THL:n Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet -tutkimuksessa. Vuonna 2022 yksi prosentti 15–69-vuotiaista suomalaisista oli käyttänyt kuntodopingia joskus elämänsä aikana. Tämä tarkoittaa noin 35 000 henkilöä.
Rikollisten ja vankien joukossa kuntodoping on valtaväestöä selvästi yleisempää. THL:n vankiväestötutkimuksessa 34 prosenttia vangeista oli käyttänyt joskus dopingia.
Kansainvälisissä tutkimuksissa kuntosaliharjoittelijoista 20–30 prosenttia on käyttänyt kuntodopingia. Korkeimmat käyttäjämäärät ovat tutkimusten mukaan muun muassa Lähi-Idän maissa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa.
Suomen rikoslaissa dopingaineiden maahantuonti, valmistus, levittäminen sekä hallussapito levittämistarkoituksessa on laitonta. Aineiden käyttöä ei ole kriminalisoitu. Viime vuosikymmeninä niiden kauppa on keskittynyt verkkoon.
A-klinikkasäätiön Dopinglinkki on matalan kynnyksen terveysneuvontapalvelu. Se on suunnattu sekä aineiden käyttäjille, käyttöä harkitseville että käyttäjien läheisille ja terveydenhuollon ammattilaisille.