Minna Hakanen palaa opintojen pariin

Minna Hakanen on päässyt yhdistämään työssään omia vahvuuksiaan: farmasiaa ja markkinointia. Nyt hän opiskelee psykologiaa avoimessa yliopistossa ja haaveilee liiketalouden- ja johtamisen opinnoista.

Farmaseutti Minna Hakasen uraa on leimannut se, että hän on aina uskaltanut tarttua tilaisuuteen. Se asenne on vienyt häntä paitsi ammatillisesti eteenpäin, myös ohjannut kohti uusia mahdollisuuksia. Aivan farmaseuttiuransa alussa 1990-luvulla myös sattumalla oli sanottavansa. 

– Minulla oli kultainennoutaja, joka sairasteli paljon. Jouduin selvittelemään sen lääkityksiä ja hoitoja ja siitä heräsi kiinnostus eläinlääkintään. Pian huomasinkin ajautuneeni apteekissa eläinlääkevastaavaksi, Hakanen muistelee. 

Kymmenen vuotta myöhemmin hän siirtyi kokonaan eläinlääketeollisuuteen, aluksi myyntiedustajana. Eläinlääkkeiden parista hän jäi nyt myös pois. Väliin tosin mahtuu kuusi vuotta ihmispuolella itsehoitolääkkeiden parissa.

– Vaikka lähdinkin teollisuuteen,  olen koko ajan tehnyt myös apteekkivuoroja. Minut haetaan yleensä aina paikalle, kun asiakas tarvitsee mutkikkaampaa apua lemmikkinsä hoitoon, Hakanen kertoo. 

Paluu opiskelijaelämään

Kevättalvella 2023 Hakanen istuu keravalaisessa kahvilassa ja kertoo irtisanoutuneensa työstään ilman varmaa tietoa tulevasta. Taustalla on halu keskittyä opiskeluun, laajentaa omaa osaamista ja suunnata eteenpäin. 

– Jätin hyvän työn markkinointipäällikkönä Biofarmilla, hän myöntää.

 – Minusta tuntui, että elämäntilanteen salliessa oli oikea aika tehdä vielä yksi repäisy ja lähteä pois mukavuusalueelta. Aloitin viime vuoden puolella työn ohessa psykologian opinnot Jyväskylän avoimessa yliopistossa; niistä on paljon hyötyä markkinointi- ja esimiestehtävissä. Hain myös nyt kevään haussa Ammattikorkeakouluun liiketalouden- ja johtamisen opinto-ohjelmaan.

Hakasella on jo taskussa markkinointi- ja brändin johtamiskoulutukset sekä muita alan lisäopintoja. Yhdistettynä farmasian sekä eläinpuolen tietämykseen, Hakanen on päässyt tekemään kahdenkymmenen vuoden ajan monipuolisesti markkinointia ja koulutuksia apteekeille. 

– Minulla on aina ollut mielenkiintoisia ja liikkuvia työtehtäviä ja  loistavat työkaverit. Kun 2000-luvun alussa siirryin eläinlääketeollisuuteen, sain niin hyvät eväät ja opit, että olen viihtynyt eläinpuolella loistavasti. Nämä ovat tärkeitä asioita, joita ei voi kylliksi korostaa. Ihmispuolella toki on myös ollut hienoa ja tuloksellista tekemistä, mutta sydän on säilynyt eläinten hyvinvoinnissa. Sokerina työssäni olen saanut käyttää innovatiivisuutta äänimainonnassa yhdessä tuotantoyhtiöiden kanssa. Olen yli 15 vuoden ajan kehitellyt hoitamieni brändien mainosspiikkejä ja äänivalintoja – ja sitä kautta päässyt toivottavasti vaikuttamaan ihmisten arvomaailmaan ja ostokäyttäytymiseen. Varsinkin eläinpuolen mainoksissa on voinut käyttää myös huumoria mukana.

Tällä hetkellä Hakanen tekee opiskelun ohella osa-aikaisesti erilaisia projekteja ja koulutuksia lääkealan asiantuntijapalveluita tarjoavalle Maxel Pharma Oy:lle. Lisäksi hän tekee farmaseutin vuoroja Järvenpäässä ja Loviisassa.

– Olen aina tehnyt paljon töitä, jo peruskoululaisena olin kesätöissä apteekissa. Lääketeollisuudessa eläinpuoli on vain pieni osa, mutta sitäkin mielenkiintoisempi ja toivon löytäväni itseni sieltä vielä jatkossakin. Uskon, että pitää rohkeasti mennä kohti omia unelmia. Kyllä elämä kantaa. 

Kivijalka perustyössä

Hakanen kertoo, että hänen suvussaan on paljon sairaanhoitajia ja insinöörejä. Hänelle itselleen farmasia oli itsestään selvä alanvalinta peruskoulun seitsemännen luokan työharjoittelun jälkeen.

– Farmasia ja apteekkimaailma tuntui heti omalta, Hakanen kertoo kokemuksestaan Keravan 1. Apteekissa. – Olen käynyt puhumassa myös lukiolaisille uravalintapäivissä ja kertonut, kuinka monipuolinen ala on. Itse en todellakaan ole ollut mikään huippuoppilas, mutta kiinnostus ja kova työ on korvannut senkin. 

Hänelle apteekkityö on ollut aina kaiken perusta, jalat maassa pitävä elementti. 

– Apteekissa ollaan asiakkaan arjessa läsnä. Olen silloin osaamiseni ytimessä, hän naurahtaa. 

– Mutta tosiasiassa minulle palkitsevinta on, kun asiakas lähtee tyytyväisenä ulos. Se on myös syy, miksi haluan jatkaa työtäni apteekissa vuodesta toiseen, vaikka vain viikonloppuisin. Unohtaa ei voi myöskään sitä, että kohtaaminen apteekissa voi olla asiakkaalle päivän ainoa sosiaalinen kontakti. Se antaa työllemme aivan erilaisen merkityksen. 

Vuorot apteekissa ovat olleet Hakaselle asioita, jotka ovat pysyneet muiden asioiden muuttuessa: koronan jälkeen kotikaupunki on vaihtunut Keravasta Hyvinkääksi, nyt 23-vuotias tytär on muuttanut ulkomaille ja ensimmäistä kertaa elämässä hänellä ei ole enää omaa koiraa. 

– Onneksi minulla on Keravalla kaverin koira Simppa. Olen saanut lainata sitä paitsi lenkkikaveriksi myös tuotetestaukseen ja testimaistajaksi, Hakanen hymyilee.

Kaiken kaikkiaan Hakanen on tyytyväinen työn ja opintojen täyteiseen elämäänsä ja rohkeisiin valintoihinsa. Mutta jos johonkin väliin osuu pidempi vapaa, hänellä on silloinkin valmiit suunnitelmat.

– Silloin lähdemme kavereiden kanssa vaikka Duran Duranin ja Depeche Moden keikoille pitkin Eurooppaa!



Minna Hakanen

  • Farmaseutti, Helsingin yliopisto, 1991
  • Markkinointitutkinto MKT,  Markkinointi-instituutti, 2003–2005
  • Brändijohtamisen opinnot, Markkinointi-instituutti, 2010–2012
  • Ollut apteekkityössä vuodesta 1991
  • Eläinlääketieteen parissa vuodesta 2003 lähtien Vetcarella ja Orionilla
  • Vermanin Brand Manager 5/2018–1/2020
  • Biofarmin markkinointipäällikkö 2/2020–2/2023
  • Tekee tällä hetkellä erilaisia projekteja ja farmaseutin sijaisuuksia apteekeissa sekä opiskelee psykologiaa Jyväskylän avoimessa yliopistossa
  • Asuu Hyvinkäällä
  • Yksi tytär
  • Harrastukset: kuntosali, kävely, käsityöt, lukeminen, konsertit

 

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä eläinten hoidosta

  • Eläimiä tutkitaan, hoidetaan ja lääkitään nykyään lähes samaan tapaan kuin ihmisiä. Siksi myös lääkeinformaation tarve kasvaa apteekeissa. 
  • Omistajat, eläinlajista riippumatta, haluavat varmistaa hoito- ja annosteluohjeita, lääkkeiden säilyvyyttä ja valmisteiden saatavuutta. 
  • Matolääkkeen annostelusta kysytään usein paketin annosteluohjeen kadottua tai eläinlääkaärin antaman kipulääkkeen annosteluohjeen tarkistaminen. 
  • Myös yleiset hoito-ohjeet kipuilevalle lemmikille, lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutus, ihmisille tarkoitettujen valmisteiden sopivuus eläimelle ja valmisteiden saatavuus ja markkinatilanne nousevat usein esiin.

Lähde: Mitä eläinlääkkeistä kysytään?
– Tutkimus KLIK-lääkeneuvontapalveluun tulleista kysymyksistä 2009–2013 / DOSIS nro 1/2018