Kysyttäessä hyvän työn tärkeimpiä piirteitä, nostavat vastavalmistuneet listan kärkeen työn mielekkyyden, hyvän palkan, työn ja työajan joustavuuden, mahdollisuuden etätyöskentelyyn sekä vakituisen työsuhteen. Valmistuneet arvostavat, jos työnantaja välittää työntekijöistään ja arvostaa heitä, huolehtii hyvistä työskentelyolosuhteista, antaa työntekijöilleen sopivasti vastuuta sekä mahdollistaa omaan työnkuvaansa vaikuttamisen.
Kartoitamme vuosittain valmistuvien odotuksia työelämästä ja kokemuksia opiskelusta. Vuoden 2023 valmistuneiden kyselyyn vastasi 52 tuoretta farmasian ammattilaista, joista 85 prosenttia valmistui farmaseutiksi ja 15 prosenttia proviisoriksi.
Suurin osa vastaajista oli aloittanut opintonsa vuonna 2020, jolloin oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus päästä opiskelemaan farmasiaa ylioppilastodistuksen perusteella. Tämä ilmeni myös valtaosan nuorena ikänä (65 % 20–24-vuotiaita) sekä edellisiä vuosia pienempänä määränä opiskelijoita, joilla oli taustalla aiempia opintoja toiselta alalta.
Vastaajista 81 prosenttia suoritti tutkintonsa yliopiston asettamien tavoitteiden mukaisesti tai tätä nopeammin. Opinnot viivästyivät 19 prosentilla, mutta valtaosalla opintojen venytys oli suunniteltu. Syiksi opintojen hidastuneeseen etenemiseen oli lueteltu esimerkiksi sairastuminen, elämäntilanne, heikko opiskelumotivaatio, työssäkäynti, koronaepidemia sekä aktiivisuus opiskelijajärjestöissä.
Työstä saatava palkka ja siitä seuraava itsenäisempi elämä, mahdollisuus päästä kehittämään työuraansa sekä opittujen asioiden soveltaminen työelämässä innosti suurinta osaa kyselyyn vastanneista.
Huolestuttaviksi asioiksi työelämässä vastavalmistuneet kokivat oman tieto- ja
taitotasonsa riittävyyden sekä kasvavan stressin ja nopean muutostahdin. Suomen taloudellisesta tilanteesta ja vakituisen työpaikan saamisesta oli huolestuneita 27 prosenttia vastaajista.
Valtaosa vastavalmistuneista vastasi kyselyyn kesätyöaikaan, joka oletettavasti heijastuu myös tuloksissa.
Lähes kahdella kolmasosalla (63 prosenttia) vastaajista oli valmistumisen jälkeen tiedossa määräaikainen työpaikka, 33 prosentilla vakituinen työ ja neljällä prosentilla ei ollut työpaikkaa vastaushetkellä tiedossa.
Osa-aikaisen työajan tekeminen on vuosi vuodelta yleisempää, tämän vuoden vastaajista 29 prosenttia ei tehnyt töitä täydellä työajalla.
Unelmiensa työympäristöön vastaajat nostivat esimerkiksi hyvän ilmapiirin, työyhteisön toimivuuden, sopivassa suhteessa tekemistä, vastuuta, monipuolisuutta ja haastetta, koulutusta vastaavaa palkkausta ja että työhön pystyy yhdistämään omia mielenkiinnonkohteita ja vahvuuksia esimerkiksi LHA- tai IT-osaamista.