Oma paikka potilaiden parissa

Luottamusmiehiltä saa aina tarvittaessa apua ja neuvoja, Johanna Ojala sanoo.

Kun Johanna Ojala otti vastaan sairaala-apteekin farmaseutin sijaisuuden Rovaniemellä vuonna 2015, hän ei vielä tiennyt, ettei palaisi takaisin Helsinkiin.

— En ollut käynyt Rovaniemellä koskaan ennen. Puolisoni jäi Helsinkiin ja minä lähdin kokeilemaan siipiäni sairaalafarmasian parissa, Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Ojala muistelee.

Hän valmistui vuonna 2014 farmaseutiksi Helsingin yliopistosta.

— Suoritin molemmat työharjoittelut avoapteekissa, mutta työtilanne Helsingissä oli tuolloin epävarma, Ojala kertoo.

Rovaniemellä hän työskenteli kolme kuukautta sairaalaapteekin lääketoimituksessa ja aseptisessa lääkkeenvalmistuslaboratoriossa.

Kokemus sairaala-apteekissa toi eteen uuden mahdollisuuden. Alkuvuodesta 2016 Ojala aloitti Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa sisätautiosaston farmaseuttina. Nykyisin lääkehoidon kokonaisarvioinnin erikoispätevyyden suorittaneen Ojalan työnkuva on kliinisempi.

— Teen lääkehoidon arviointeja ja kokonaisarviointeja etenkin aikuispsykologian ja geriatrian vuodeosastojen ja avohoidon potilaille. Suoritan parhaillaan psykogeriatrisia erikoistumisopintoja, Ojala sanoo.

Hän on myös mukana sairaalassa parhaillaan käynnissä olevassa lääkehoitosuunnitelman päivitystyössä.

— Meillä on täällä hieno työyhteisö, Ojala iloitsee.

Työyhteisön asiat kiinnostivat häntä niinkin paljon, että hän asettui vuoden 2019 luottamusmiesvaaleissa varajäsenehdokkaaksi.

— JUKOn luottamusmiehenä edustan kaikkia Soiten kuntayhtymän jukolaisia, mutta olemme jakaneet vas-tuuta niin, että ensisijaisesti olen mukana farmasian ammattilaisten asioissa, Ojala kertoo.

Hänen mielestään varaluottamusmiehen pesti on hyvä reitti kokeilla luottamusmiestehtävää.

— Tässä pääsee hyvin asioihin sisään ilman, että kaikkea tarvitsee vielä hallita. Aikaakin kuluu vain muutama tunti kuukaudessa, Ojala rohkaisee.

Johanna Ojala

› Valmistui farmaseutiksi 2014 Helsingin yliopistosta

› On suorittanut lääkehoidon kokonaisarvioinnin erikoispätevyyden

› Suorittaa parhaillaan psykogeriatrian erikoistumisopintoja

› Toimii Farmasialiiton kuntaneuvottelukunnan jäsenenä

› Asuu nykyisin Kokkolassa puolisonsa kanssa

Avainsanat: luottamusmies

Neuvonantaja

Marketta Hakkarainen oli Farmasialiiton järjestöaktiivi, joka työskenteli proviisorina apteekissa. Nyt hän työskentelee liiton työsuhdeneuvontatiimissä, mutta tekee edelleen sivutoimisesti töitä apteekisssa.

Hyvää työtä

Lääkekeskuksen farmaseutit ovat yksityissairaalan hoitajien ja lääkärien lääkehuollon ja lääkitysturvallisuuden kumppani. Siksi työ on paljon muutakin kuin sairaalan lääkehuollon järjestämistä. Monipuolinen työ motivoi vuosien jälkeenkin.

Apteekin vai kaupan hyllyltä?

Apteekkien neuvontaa ja palvelua kaiken kaikkiaan arvostetaan yhä korkealle. Silti moni poimisi mielellään itsehoitolääkkeet päivittäistavarakaupan hyllyltä ruokaostosten yhteydessä.

Onko lisäkouluttautuminen huomioitu palkassasi?