Oma paikka potilaiden parissa

Luottamusmiehiltä saa aina tarvittaessa apua ja neuvoja, Johanna Ojala sanoo.

Kun Johanna Ojala otti vastaan sairaala-apteekin farmaseutin sijaisuuden Rovaniemellä vuonna 2015, hän ei vielä tiennyt, ettei palaisi takaisin Helsinkiin.

— En ollut käynyt Rovaniemellä koskaan ennen. Puolisoni jäi Helsinkiin ja minä lähdin kokeilemaan siipiäni sairaalafarmasian parissa, Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva Ojala muistelee.

Hän valmistui vuonna 2014 farmaseutiksi Helsingin yliopistosta.

— Suoritin molemmat työharjoittelut avoapteekissa, mutta työtilanne Helsingissä oli tuolloin epävarma, Ojala kertoo.

Rovaniemellä hän työskenteli kolme kuukautta sairaalaapteekin lääketoimituksessa ja aseptisessa lääkkeenvalmistuslaboratoriossa.

Kokemus sairaala-apteekissa toi eteen uuden mahdollisuuden. Alkuvuodesta 2016 Ojala aloitti Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa sisätautiosaston farmaseuttina. Nykyisin lääkehoidon kokonaisarvioinnin erikoispätevyyden suorittaneen Ojalan työnkuva on kliinisempi.

— Teen lääkehoidon arviointeja ja kokonaisarviointeja etenkin aikuispsykologian ja geriatrian vuodeosastojen ja avohoidon potilaille. Suoritan parhaillaan psykogeriatrisia erikoistumisopintoja, Ojala sanoo.

Hän on myös mukana sairaalassa parhaillaan käynnissä olevassa lääkehoitosuunnitelman päivitystyössä.

— Meillä on täällä hieno työyhteisö, Ojala iloitsee.

Työyhteisön asiat kiinnostivat häntä niinkin paljon, että hän asettui vuoden 2019 luottamusmiesvaaleissa varajäsenehdokkaaksi.

— JUKOn luottamusmiehenä edustan kaikkia Soiten kuntayhtymän jukolaisia, mutta olemme jakaneet vas-tuuta niin, että ensisijaisesti olen mukana farmasian ammattilaisten asioissa, Ojala kertoo.

Hänen mielestään varaluottamusmiehen pesti on hyvä reitti kokeilla luottamusmiestehtävää.

— Tässä pääsee hyvin asioihin sisään ilman, että kaikkea tarvitsee vielä hallita. Aikaakin kuluu vain muutama tunti kuukaudessa, Ojala rohkaisee.

Johanna Ojala

› Valmistui farmaseutiksi 2014 Helsingin yliopistosta

› On suorittanut lääkehoidon kokonaisarvioinnin erikoispätevyyden

› Suorittaa parhaillaan psykogeriatrian erikoistumisopintoja

› Toimii Farmasialiiton kuntaneuvottelukunnan jäsenenä

› Asuu nykyisin Kokkolassa puolisonsa kanssa