Opinnoilla eteenpäin

Jatko-opinnot antavat uutta suuntaa työuralle. Farmasialiitto tukee jäsentensä kouluttautumista.

Farmasialiitto myöntää jäsenilleen apurahoja tai avustuksia farmaseutin, proviisorin tai maisterin tutkinnon suorittamisen jälkeiseen koti- ja ulkomaiseen koulutukseen, tutkimus- ja julkaisutoimintaan sekä seminaarien ja kongressien osallistumismaksuihin ja matkoihin.

Koulutus voi olla ammatillista pätevyyttä tukevaa tai muuta työelämälähtöistä koulutusta.

Usein koulutus antaa lisäsisältöä työhön tai jopa lähtölaukauksen ihan uuteen suuntaan. Näin kävi myös Katri Raitiolle ja Tuula Niemimäelle.

Katri Raitio

”Tein reilu vuosi sitten rohkean päätöksen ja heittäydyin päätoimiseksi yrittäjäksi. Olin pyörittänyt omaa yritystä sivutoimisesti jo vuodesta 2015.

Yritykseni Provinno tarjoaa apteekeille myynninedistämis- ja toiminnankehittämispalveluja yli kymmenen vuoden proviisorikokemukseni pohjalta.

Kaipasin kuitenkin varmuutta yritystoiminnan pyörittämiseen ja aloitinkin viime syksynä yrittäjän ammattitutkinnon opinnot. Koulutuksen aikana on syntynyt monia ideoita liiketoiminnan kehittämisestä ja olen saanut myös hienon vertaistukiverkoston muista opiskelijoista. Tehtävät ovat olleet käytännönläheisiä ja omaan yritystoimintaan liittyviä, joten ajan järjestäminen on ollut helppoa.

Tiesin, että Farmasialiitolta voi saada apurahaa opintoihin. Kun niistä oli taas muistutus Farmasia-lehdessä, kävin kotisivuilla katsomassa tarkemmin ja laitoin oman hakemukseni. Suoritin opinnot oppisopimuksella ja apurahan turvin maksoin opintojen omavastuuosuuden.

Lähdin suorittamaan myös lääkehoidon arvionnin pätevöittäviä opintoja. LHA-pätevyys kuuluu nykyisten opiskelijoiden koulutukseen, ja haluan pysyä ammatillisesti kehityksessä mukana. Teoriaosuus on nyt suoritettu, ja selvitän parhaillaan, miten pystyn yrittäjänä suorittamaan pätevyyteen vaadittavat harjoitusarvioinnit.

Farmasian alalla on monenlaisia mahdollisuuksia ja yrittäjyys on yksi niistä, vaikka sitä ei kovin yleisesti mielletäkään vaihtoehdoksi. Eihän se kaikille tietenkään sovikaan, sillä yrittäjyys vaatii rohkeutta ja epävarmuuden sietokykyä. Minulle tämä on ollut oikea tie.”

Tuula Niemimäki

”Valmistuin farmaseutiksi silloisesta Kuopion yliopistosta (nyk. Itä-Suomen yliopisto) vuonna 1992. Parisenkymmentä vuotta ehdin työskennellä pääkaupunkiseudulla avoapteekeissa ja pätkän sairaala-apteekissakin, kunnes muutimme Pohjanmaalle vuonna 2015. Siellä tarjolla oli vain erimittaisia pätkätöitä ja sijaisuuksia. Toimin myös vanhempieni omaishoitajana yhteensä neljä vuotta. Se oli rankkaa aikaa ja omat voimavarat olivat vähissä.

Työmotivaationi laski, ja mietin jo alan vaihtamistakin. Pitkän harkinnan jälkeen päätin kuitenkin lähteä päivittämään farmasian alan osaamistani Itä-Suomen yliopiston Aducaten LHA-koulutukseen. Se oli ensimmäinen pitkäkestoisempi koulutukseni sitten farmaseutiksi valmistumisen.

Vaikka koulutus oli kallis, en ole katunut muuta kuin korkeintaan sitä, etten suorittanut sitä jo aiemmin. Meillä oli hyvä ryhmä, ja opinnot päivittivät hyvin tietouttani tämän päivän lääkehoidon kysymyksistä. Aloitin opinnot lokakuussa 2018. Helmikuussa 2019 viimeisin pätkätyöni jälleen päättyi, ja olin työttömänä toukokuuhun asti. Opinnot toivat sisältöä kevääseen.

Silloin huomasin myös Farmasia-lehdessä ilmoituksen liiton apurahasta, ja jätin hakemukseni viimeisenä mahdollisena hakupäivänä. Sain koko 500 euron avustuksen, mikä oli iso apu, sillä kallis koulutus oli tehnyt ison loven talouteemme.

Valmistuin syyskuussa 2019 ja olin kyllä todella ylpeä itsestäni. Sain opinnoista niin paljon itsevarmuutta, että jo marraskuussa sain ensimmäisen vakituisen työpaikkani Pohjanmaalla. Uskalsin jopa pyytää palkankorotusta ja sain sen!

Päätimme kuitenkin kesän aikana mieheni kanssa muuttaa takaisin Helsinkiin. Sain heti vakituisen työn Yliopiston apteekissa. Uskon, että LHA-asiantuntijuuttani ja siitä saamani itseluottamus vaikuttivat työnsaantiin ratkaisevasti.

Olen päässyt myös täällä uudessa työpaikassa hyödyntämään asiantuntijuuttani ja toimin opiskelijoiden LHA-tuutorina. On todella mielenkiintoista tavata ja jutella näiden nuorten kanssa. He ovat todella osaavia ja innostuneita.

Asiakastyössä on palkitsevaa huomata, että osaan tarttua mahdollisiin lääkityksen ongelmiin ihan uudella tavalla.

Innostuin opiskelusta siinä määrin, että aloitin marraskuun alussa lääketurvakoulutuksen Aducatessa.”

Apurahat jälleen hakuun

Apurahojen hakuaika on vuosittain helmi-huhtikuussa, ja apurahapäätökset tehdään toukokuun aikana.

Haku tapahtuu sähköisellä lomakkeella Farmasialiiton verkkosivujen kautta.

Apurahoja jaettaessa huomioidaan edellisen hakuajan jälkeen tapahtuneet, menossa olevat ja myös lähitulevaisuudessa alkavat, varmentuneet opinnot.