Työnkuvasta
Amanda Repo: Löysin tehtävän sattumalta liiton sivuilta ja päätin hakea. Toimin linkkinä Farmasialiiton ja kampuksen välillä. Esimerkiksi tapahtumien kannalta on hyvä, että ne eivät osu päällekkäin tenttipäivien tai kampuksen tapahtumien kanssa.
Kyselen opiskelijoiden näkemyksiä kiinnostavista aiheista, mutta oma-aloitteisia vinkkejä tulee valitettavan harvoin.
Työ on pääosin etätyötä. Palaverit Saidin ja liiton opiskelijatoiminnan asiantuntija Suvi Luukon kanssa pidämme pääosin Skypellä. Heiltä olen saanut tosi paljon tukea. Vaikka vastaavassa tehtävässä ei ole ollut ketään muutamaan vuoteen, en ole ollut tässä yksin.
Said Shah-Aga: Kuopiossa on ollut opiskelijoita vähän vastaavassa roolissa aiemminkin, mutta nyt pariin vuoteen ei ole ollut ketään. Työtä on keskimäärin kuusi tuntia viikossa, mutta se vaihtelee ajankohdasta riippuen. Viime keväänä työt aloittaessani olin harjoittelussa, joten silloin pystyin tekemään vähemmän. Syksyllä kampuksella ollessani olin taas aktiivisempi.
Tapahtumien järjestämisen lisäksi selvittelen vastauksia opiskelijoiden kysymyksiin esimerkiksi apurahoista, työttömyyskassasta, palkoista ja liiton eduista. Etenkin tutut opiskelukaverit kyselevät rohkeasti.
Suvi Luukolta liitosta saa aina apua. Paikallinen Kuopion FLOP on myös ollut isona apuna.
Tapahtumien järjestämisestä
Amanda: Heti syyskuussa uusille opiskelijoilla järjestetään TAPPI-ilta, jossa kerrotaan liiton, opiskelijajärjestö FLOPin ja proviisoriverkoston toiminnasta. Opintojen alussa tulee kuitenkin niin paljon uutta tietoa, että jäseneksi liittyminen ja liiton toimintaan perehtyminen voivat jäädä jalkoihin. Siksi on tärkeää, että tapahtumia on pitkin vuotta.
Eniten opiskelijoita kiinnostavat omaa alaa sivuavat aiheet, joita opinnoissa ei juuri käsitellä, kuten suunhoito, sekä erilaiset uratarinat. Farmasisteja työskentelee monilla muillakin sektoreilla kuin apteekissa ja lääketeollisuudessa, ja niistä tehtävistä opiskelijat kuulevat mielellään kokemuksia. Väkeä keräävät hyvin myös erilaiset aktiviteetit, etenkin extreme-lajit, joita ei muutoin tulisi kokeiltua.
Järjestimme myös LinkedIn-koulutuksen siitä, miten kanavaa voi hyödyntää työnhaussa ja oman uran luomisessa.
Said: Meidän rooli on organisoida tapahtumat alusta loppuun. Me mietimme ja kontaktoimme esiintyjiä, hankimme tarjoilut, aikataulutamme tapahtumat ja keksimme, miten saamme ihmiset osallistumaan tapahtumiin.
Paras ajankohta tapahtumille on iltapäivisin heti opintojen jälkeen. Tarjoilut ovat silloin tärkeässä roolissa, jotta luentojen päälle jaksaa vielä osallistua tapahtumaan.
Käytämme erilaisia yliopistojen tiedotuskanavia, sähköpostilistoja ja somekanavia, mutta tehokkain tapa on innostaa väkeä kasvokkain.
Ennen fuksien iltaa (Helsingissä ”tappi”) perehdytin tuutoreita, jotta he osaavat kertoa liitosta ja sen palveluista.
Yksi suosituimmista tapahtumista oli lasersota.
Tehtävässä opittua
Amanda: Olen päässyt tutustumaan farmasian alan eri työmahdollisuuksiin ja luomaan kontakteja eri sektoreiden toimijoihin. Farmasisteille on tarjolla monia muitakin mahdollisuuksia kuin työ apteekissa tai lääketeollisuuden parissa.
Olen mukana Akavan opiskelijoiden valtuuskunnassa. Sitä kautta olen päässyt verkostoitumaan opiskelijoiden kanssa ympäri Suomea.
Olen saanut tässä tehtävässä paljon rohkeutta tuoda omia ideoita ja näkemyksiä esille, koska koen, että liitossa niistä ollaan aidosti kiinnostuneita.
Said: Olen oppinut todella paljon oman ajan hallintaa ja asioiden organisointia. Tapahtumien järjestäminen on opettanut myös pitkäjänteisyyttä, sillä kaikkiin asioihin ja pyyntöihin ei välttämättä saa vastausta saman tien.
Työskentelemällä liitossa olen päässyt näkemään, mitä omalla alalla tapahtuu ja vaikuttamaan toimintaan.
Parasta on kuitenkin ollut verkostoituminen. Olen päässyt tutustumaan aktiivitoimijoihin ympäri Suomea, ja kavereitahan ei koskaan voi olla liikaa.
Farmasialiiton kasvot kampuksella
Farmasian koulutusta on tarjolla Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa sekä Åbo Akademissa Turussa. Suurin osa opiskelijoista liittyy Farmasialiittoon jo opiskeluaikanaan, noin puolet heti opintojen alettua.
– Opiskelijat ovat meille tärkeitä, heissä on alan tulevaisuus, opiskelijatoiminnan asiantuntija Suvi Luukko toteaa.
Opiskelijayhdyshenkilöitä tai vastaavassa roolissa toimivia on ollut Helsingissä ja Kuopiossa aiemminkin, mutta ennen viime kevättä tehtävässä ei ole vähään aikaan toiminut kukaan.
– Turun opiskelijamäärät ovat sen verran pieniä, että sinne ei ole nimetty omaa yhdyshenkilöä, mutta pyrin käymään siellä säännöllisesti, Luukko kertoo.
Kampusvierailut ovatkin tärkeä osa opiskelijatoiminnan asiantuntijan roolia.
– Aina kun käyn kampuksella, herää paljon kysymyksiä ja keskusteluja muistakin aiheista kuin päivän tapahtuman teemasta. En kuitenkaan voi olla koko ajan läsnä. Opiskelukaveria voi olla helpompi nykäistä käytävällä hihasta ja kysyä apua, Luukko perustelee yhdyshenkilön roolia.
Yhdyshenkilöt toimivat Farmasialiiton kasvoina kampuksilla. Luukko palaveeraa heidän kanssaan Skypen kautta.
– Tietoa vaihdetaan myös sähköpostilla, ja nopea kommunikointi hoituu WhatsAppilla.
Opiskelijatapahtumien runko rakentuu vakiintuneista vuositapahtumista: uusien opiskelijoiden illoista, harjoitteluun lähtevien opastuksista ja valmistuvien tapahtumista. Lisäksi voidaan järjestää muita tapahtumia opiskelijoilta tulleiden toiveiden ja ideoiden pohjalta.
– Aluksi ehdotukset tapahtumien aiheista tulivat tietenkin enemmän täältä toimistolta, mutta nyt yhdyshenkilöt ovat jo päässeet sisään tehtäväänsä ja tuovat itse paljon ajatuksia ja ehdotuksia esille.
Opiskelijayhdyshenkilön tehtävässä voi toimia niin kauan, kun opinnot kestävät. Yhdyshenkilöiden lisäksi Farmasialiitto saa tietoa opiskelijoiden kuulumisista opiskelijayhdistys FLOPin edustajilta.