Osaamisen edistäjä

Koulutuksen maailma imaisi Sanna Passin mukanaan pian proviisoriksi valmistumisen jälkeen. Erityisen hyvänä oppimisen muotona hän pitää mentorointia.

Kuka olet ja mitä teet Farmasialiitossa?

Nimeni on Sanna Passi. Toimin Farmasialiiton koulutuspolitiikan ja ura palveluiden asiantuntijana. Olen peruskoulutukseltani proviisori. Opiskeluaikanani tavoitteeni oli työllistyä lääketeollisuuteen tutkijaksi, mutta aika pian koulutuksen maailma imaisi minut mukaansa. Niinpä olenkin suurimman osan työurastani tehnyt osaamisen kehittämisen, koulutussuunnittelun ja uravalmennuksen parissa. Olen myös työskennellyt apteekissa ja lääketukussa.

Miten kauan olet ollut liitossa töissä ja miten sinne päädyit?

Olen ollut liitossa töissä reilut kymmenen vuotta.

Aikoinaan, kun Farmasialiitossa mietittiin koulutuspoliittisen edunvalvonnan vahvistamista, minulle soitettiin, olisinko kiinnostunut työstä. En ollut ajatellut vaihtaa työpaikkaa, mutta kävin keskustelemassa, mitä työ pitää sisällään, ja se tuntui juuri sopivalta minulle. Tehtävä sisälsi niitä elementtejä, joista työssä pidän. Bonuksena pääsin perustamaan Farmasialiittoon urapalvelut.

Mitä koulutuspolitiikan ja urapalveluiden asiantuntijan tehtäviin kuuluu?

Tehtävänäni on huolehtia, että meillä on farmasian alalla sitä osaamista, mitä kehittyvä terveydenhuolto tarvitsee. Peruskoulutuksen osalta tämä tarkoittaa sitä, että koulutussisällöt vastaavat työelämän tarpeita. Työelämässä oleville ammattilaisille meidän tulee luoda mahdollisuuksia kehittää osaamistaan erikoistumiskoulutuksissa ja täydennyskoulutuksessa tai osoittaa osaaminen muilla tavoin. Työhöni oleellisena osana kuuluu myös sen pohtiminen, mikä on keskeistä osaamista farmasian alalla tulevaisuudessa.

Urapalveluissa tehtäväni on tarjota jäsenillemme sellaisia palveluita, että jokainen jäsenemme voi löytää itselleen sopivan paikan työelämästä. Koordinoin liiton urapalvelutarjontaa, koulutan itse sekä annan uravalmennusta liiton jäsenille.

Mitä asioita työpöydälläsi on tulevina kuukausina?

Tällä hetkellä keskeisimmät tehtävät liittyvät mentorointiin, lääkehoidon arvioinnin osaamisen tunnustamiseen portfoliotyökalulla ja erityispätevyysjärjestelmään sekä uravalmennukseen.

Syksyllä alkavan mentorointiohjelman valmistelut ovat käynnissä yhdessä hakijoiden kanssa. Meillä on runsas joukko innokkaita aktoreita, joille paraikaa etsimme mentoreita. Lääkehoidon arvioinnin portfoliossa on juuri arvioitu 15 portfoliota, joiden jälkityöt ovat käynnissä. Olemme myös sähköistämässä erityispätevyysjärjestelmää, ja sen testaus on käynnissä.

”Tätä varten teen tätä työtä”?

Mentorointi on lähellä sydäntäni. Olen vuosien varrella ohjelmaamme vetäessäni huomannut, että mentorointi on yksi parhaista menetelmistä osaamisen kehittämisessä. On todella huikeaa seurata sitä kehittymistä, jota ohjelman aikana tapahtuu. Ehkä ikimuistoisin kommentti erään mentorointiryhmän päätöstilaisuudessa oli, kun osallistuja kertoi saaneensa ohjelman aikana työnilonsa takaisin. Silloin koin, että työ, jota teen on merkityksellistä.