Pääluottamusmies Satu Kuukkanen: Mietin, mihinköhän tuli lupauduttua

Satu Kuukkanen otti sydämen asiakseen kaikki Keski-Suomen hyvinvointialueen JUKOlaisten työntekijöiden asiat.

Satu Kuukkanen työskenteli 20 vuotta farmaseuttina sairaala-apteekissa, kunnes hänestä tuli keväällä 2022 JUKOn Keski-Suomen hyvinvointialueen pääluottamusmies.

Keväällä 2022 Kuukkasen oli tarkoitus palata opintovapaalta työhönsä ­Keski-Suomen keskussairaalan apteekkiin. Edellisenä vuonna hänet oli valittu JUKOn Keski-Suomen sairaanhoitopiirin varapääluottamusmieheksi. Hänen opintovapaansa aikana silloinen pääluottamusmies oli kuitenkin jatkanut muihin tehtäviin, mikä tarkoitti, että oli Kuukkasen vuoro tarttua toimeen.

– Pari ensimmäistä viikkoa mietin, että mihinköhän tuli lupauduttua. Työmarkkinatilanne oli hyvin epävakaa, ja käynnissä oli uudet sopimusneuvottelut ja hoitajien lakot. Sitten alkoivatkin hyvinvointialueen valmistelut.

JUKOlla on yhteensä 3 500 luottamusmiestä, joista osa on päätoimisia kuten Kuukkanen. Työparinaan hänellä on toinen päätoiminen pääluottamusmies sekä rinnallaan muut JUKOn luottamusmiehet. Heidän tehtävänsä on edistää työntekijöiden asemaa ja toimia sovittelijoina työntekijöiden ja työnantajien välissä.

Kuukkasen kiinnostus luottamusmiehen tehtävää kohtaan heräsi joitakin vuosia sitten.

– Tein apteekilla muutaman vuoden työvuorosuunnittelua, joten minun piti tietää työehtosopimuksista, tes-määräyksistä ja paikallisista sopimuksista. Lisäksi aktiivinen toiminta Farmasialiiton eri toimi­elimissä vahvisti kiinnostustani hakeutua luottamus­mieheksi.

Oikeudenmukaisuus ja reiluus ovat minulle tärkeitä arvoja, ja minulla on rohkeutta tarttua yhteisiin asioihin.

Hän edustaa lääkäreitä lukuun ottamatta kaikkia JUKOn yli 20 jäsenliiton jäseniä ympäri Keski-Suomea. Heihin kuuluu terveydenhuollon, sosiaalihuollon, tukipalvelujen ja konsernihallinnon henkilöstöä. Kuukkasen mukaan Keski-Suomen hyvinvointialueella olisi nyt tärkeää yhtenäisen palkkausjärjestelmän edistäminen.

– Se voisi olla tärkeä veto- ja pitovoima­tekijä monen ammattiryhmän kohdalla. Moni tehtävä on muuttunut vaativammaksi, ja sen pitäisi näkyä myös palkassa.

Satu Kuukkanen, 46

  • Valmistunut farmaseutiksi Kuopion yliopistosta (nykyinen Itä-Suomen yliopisto) vuonna 2000
  • Aloitti JUKOn Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pääluottamusmiehenä 2022
  • JUKOn pääluottamusmies Keski-Suomen hyvinvointialueella alkuvuodesta 2023
  • Harrastaa liikuntaa, ulkoilua ja tyttären koripallojoukkueen valmentamista