Rohkeasti uusiin tehtäviin

Oululainen farmaseutti Kati Pietarila yllätti itsensä ja heittäytyi uskalluksen kannateltavaksi. Tutun työpaikan vaihtaminen toi innostusta tarttua muihinkin haasteisiin.

Vuosi sitten farmaseutti Kati Pietarila jätti vanhan sahayhdyskunnan ympärille rakentuneen historiallisen Pateniemen apteekin taakseen. Hän ehti työskennellä apteekissa 20 vuotta, joten vakioasiakkaat ja rauhallinen taajamamaisema tulivat tutuiksi.
Uusi työpaikka Rotuaarin Apteekki sijaitsee yhdessä Oulun keskustan vilkkaimmista liikepaikoista. Sen ohi kuljetaan kauppatorille, teatteriin ja kirjastoon sekä poiketaan ohikulkumatkalla asioille kävelykadun kivijalkaliikkeisiin.
– Asiakaspalvelu on selvä lanka, joka kuroo työuraa yhteen vuosien varrella ja erilaisissa ympäristöissä. Vaikka työnkuvaan tulee uusia asioita, työn ydin säilyy samanlaisena työpaikasta toiseen, Pietarila sanoo.

”Miksi lähtisin, kun kaikki on hyvin?”

Tutut olivat vuosien varrella kyselleet, kuinka Pietarila oli aina vain samassa vanhassa työpaikassa.
– Miksi en olisi ollut? Viihdyin Pateniemen apteekissa hyvin, ja ennen kaikkea työyhteisö oli aivan upea. Moni muukin oli työskennellyt apteekissa pitkään, Pietarila sanoo.
Pateniemen apteekin apteekkari ehti Pietarilan aikana vaihtua kertaalleen, minkä lisäksi työ itsessään on jatkuvassa kehityksessä. Työuraa rytmittivät myös äitiyslomat ja vanhempainvapaat.
– Pelkoa leipääntymisestä ei ollut, sillä työ vaatii jatkuvaa opiskelua kartalla pysymiseksi. Aina tulee uutta opeteltavaa ja sisäistettävää.

Harkinta-ajan jälkeen myönteinen vastaus

Vuonna 2001 Pietarila suoritti alemman korkeakoulututkinnon ja perehtyi annosjakeluun. Tämä osaaminen vei Pietarilan uuteen työpaikkaan. Hän ei ollut aiemmin seurannut avoimia työpaikkoja, eikä Rotuaarin Apteekin paikasta oltu vielä tehty julkista työpaikkailmoitusta. Haussa oli farmaseutti, jolla on pidempi kokemus juuri annosjakelusta.
Pietarila pysähtyi uutisen äärelle. Hän päätti soittaa apteekkarille, johon hänen työuransa teki vaikutuksen. Päätös tuli kuitenkin tehdä nopeasti.
– Näin hyvin itselleni sopivia työpaikkoja tulee harvoin vastaan, mutta olen harkitseva luonne ja juuri päätöksenteon nopeus oli itselleni vierasta, Pietarila sanoo.
Ensimmäinen yhteydenotto ei jännittänyt, mutta toisen puhelun tunnelman Pietarila muistaa hyvin. Ensin epäröivän mielialan keskellä kesäloman rauhaa. Aviomiehen kannustuksen ja lopulta päätöksen. Apteekkarin kanssa oli sovittu muutaman päivän harkinta-ajasta, ja lopulta Pietarila tarttui puhelimeen.
– Opin itsestäni sen, että uskalsin.

Nopeasti kiinni työpaikan arkeen

Ensimmäisen vuoden uudessa työpaikassa Pietarila kertoo rauhoittaneensa uuden paikan tapoihin ja tehtäviin perehtymiseen.
– Työpaikan vaihto toi eteen uuden ympäristön ja uudet ihmiset mutta myös upean vastaanoton. Pääsin suoraan töihin kiinni, ja minut otettiin mukavasti porukkaan mukaan, Pietarila sanoo.
Työviikkoa rytmittävät itsenäiset annosjakeluvuorot ja tiivis asiakaspalvelutyö.
– On iso asia tuntea, että minuun ja meihin työntekijöihin luotetaan. Tietysti apteekkari määrittää raamit, mutta pidän siitä, että minulla on tilaa toimia niiden sisällä.

Jännitystä ilmassa kokemuksesta huolimatta

Rotuaarin Apteekki tekee tiivistä yhteistyötä yhdistysten ja hoivakotien hoitajien kanssa.
Lisäksi apteekki tekee lääkehuollon arvioinnissa moniammatillista yhteistyötä Oulun kaupungin kotihoidon kanssa.
Vuodet ovat kartuttaneet valtavan määrän kokemusta, mutta silti Pietarilaa jännitti hänen mennessään tekemään ensimmäistä lääkehuollon arviointia 81-vuotiaan asiakkaan kotiin. Etukäteen Pietarilaa mietitytti erityisesti se, miten tietotulvasta rajataan olennaiset asiat.
– Vanhukset kertovat asioista hyvin avoimesti. Miten asioista täytyy kysyä ja miten tietoa saa sopivasti: ei liian vähän, muttei myöskään liikaa?
Pietarila on myös Liikkujan Apteekki -konseptin liikuntavastaava.
– Liikunta on aina ollut itselleni tärkeä voimavara – ulos on yksinkertaisesti pakko päästä. Kerran vuodessa on päästävä pidemmälle vaellukselle Lapin tuntureille joko kesällä tai talvella.

Kati Pietarila

› Valmistunut Kuopion yliopistosta tammikuussa 1994
› Täydennyskoulutus, alempi korkeakoulututkinto marraskuussa 2001
› Ura: 2018–Rotuaarin Apteekki
1998–2018 Pateniemen apteekki
1995–1998 Saarenkylän Apteekki
1994–1995 Rovaniemen ensimmäinen apteekki
› Perhe: mies sekä 17- ja 16-vuotiaat pojat
› Harrastukset: hiihto,