Suunnittele, uskalla, toteuta

Yrittäjäksi ryhtyminen ei ole farmasian alalla kovin yleistä. Mikko Veräjänkorvaa kiinnosti uuden kokeileminen, ja nyt perustettuja yrityksiä on jo useampia.

Farmasian opinnot olivat luonteva suunta biologiasta ja kemiasta kiinnostuneelle Mikko Veräjänkorvalle, jolle oli jo kertynyt kesätyökokemusta apteekista. Valmistumisen kanssa samaan aikaan syntyi myös ensimmäinen farmasian alan henkilöstövuokrausyritys.

– Valmistuminen farmaseutiksi, sisäänpääsy kauppakorkeakouluopintoihin Mikkeliin ja yrityksen perustaminen, se oli aika kiireinen kevät, Veräjänkorva muistelee.

Vuosituhannen alussa farmasian opinnoissa ei Veräjänkorvan mukaan yrittäjyydestä juuri puhuttu, vaan oletuksena oli perinteinen urapolku apteekkityön ja mahdollisten jatko-opintojen kautta.

– Olen pyrkinyt innostamaan ihmisiä yrittäjyyteen ja kertonut, ettei se ole niin ihmeellistä. Tarvitaan pääasiassa vain innovointia, joka pohjautuu ympäröivän maailman havainnointiin ja tarpeiden löytämiseen. Ja hyviä ihmisiä ympärille kehittämään ideoita eteenpäin.

Valmiin yritysidean jälkeen päästään uskallusvaiheeseen, joka on usein kaikkein vaikein vaihe. Silloinkin on hyvä olla kavereita ja kumppaneita ympärillä, koska yhdessä usein uskaltaa tehdä asioita rohkeammin.

– Toteutusvaiheessa tärkeintä on alkaa vain tekemään asioita. Kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä.

Farmasian ala on monilta osin tiukkaankin säädelty, mutta yrittäjän näkökulmasta se on vain yksi huomioitava asia muiden joukossa. Ja jos jotain erikoisosaamista ei itseltä löydy, kannattaa Veräjänkorvan mukaan rohkeasti palkata itseään viisaampia.

Keväällä 2022 perustettuun Apteamiin Veräjänkorva keräsi vanhoja yhtiökumppaneitaan mukaan. Hän koki, että aiempi matka oli jäänyt kesken, ja uudelle pienelle henkilöstöyritykselle olisi kysyntää.

– Lähtökohdat ovat samat kuin ensimmäisellä kerralla, eli työntekijän tulee voida hyvin ja hänellä on oltava vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön.

Mikko Veräjänkorva

  • Valmistui Helsingin yliopistosta farmaseutiksi vuonna 2003, kauppatieteiden kandidaatin tutkinto vuonna 2006
  • Ollut perustamassa Farentaa vuonna 2003, toimitusjohtajaksi vuonna 2005
  • Työskennellyt myös Oriolalla liiketoiminnan kehitysjohtajana ja mukana Popit Oy:ssä
  • Apteamin perustaja ja toimitusjohtaja
Avainsanat: yrittäjä

Neuvonantaja

Marketta Hakkarainen oli Farmasialiiton järjestöaktiivi, joka työskenteli proviisorina apteekissa. Nyt hän työskentelee liiton työsuhdeneuvontatiimissä, mutta tekee edelleen sivutoimisesti töitä apteekisssa.

Hyvää työtä

Lääkekeskuksen farmaseutit ovat yksityissairaalan hoitajien ja lääkärien lääkehuollon ja lääkitysturvallisuuden kumppani. Siksi työ on paljon muutakin kuin sairaalan lääkehuollon järjestämistä. Monipuolinen työ motivoi vuosien jälkeenkin.

Apteekin vai kaupan hyllyltä?

Apteekkien neuvontaa ja palvelua kaiken kaikkiaan arvostetaan yhä korkealle. Silti moni poimisi mielellään itsehoitolääkkeet päivittäistavarakaupan hyllyltä ruokaostosten yhteydessä.

Onko lisäkouluttautuminen huomioitu palkassasi?