Tilaa ja toimivuutta apteekkiin

Outokummun apteekki uudistui sisustussuunnittelijan avulla. Remontissa myös intimiteettisuoja, esteettömyys ja työpisteiden toimivuus paranivat.

Kun Suvi Suvela osti Outokummun apteekin kaksi vuotta sitten, hän päätti teettää kaikissa tiloissa remontin. Suvela halusi perinteikkäästä satavuotiaasta apteekista paikan, jonne asiakkaiden on helppo tulla ja jossa on hyvä työskennellä.
Reseptilääkkeitä ostavien asiakkaiden intimiteettisuojaa ja rollaattoria tai sähkömopoa käyttävien asiakkaiden esteetöntä kulkemista apteekissa tuli parantaa. Käsikauppatuotteille oli saatava lisää hyllytilaa, ja asiakastilojen valaistusta piti petrata. Lisäksi Suvela kaipasi sisustukseen nykyaikaista ilmettä.

Apteekkari halusi myös, että henkilökunnan työ- ja sosiaalitilat olisivat viihtyisämmät ja toimivammat.

– Alakerran työtiloissa oli mappikaupalla arkistoja, jotka oli jo aika hävittää, Suvela kertoo.

Suunnittelusta vastasi sisustussunnittelija Kati Suihko, joka on itsekin farmaseutti. Hän on suunnitellut monien apteekkien sisustuksia.

– Apteekkien suunnittelussa painottuvat sujuvat ja ergonomiset toiminnot sekä riittävä, häikäisemätön valaistus. Yleisvalojen lisäksi tuotehyllyt on oltava riittävästi valaistut. Lisäksi usein tarvitaan täsmävaloa vaikkapa riippuvalaisimista, Suihko sanoo.

Huomio intimiteettisuojaan

Apteekeissa esteettömät kulkuväylät ja hyvä intimiteettisuoja ovat tärkeitä. Outokummussa asiakkaiden intimiteettisuoja parantui, kun odotustilan ja suoratoimitustiskien välille jätettiin riittävästi tilaa. Niiden välille sijoitettiin kaksi korkeampaa hyllyä, jotka blokkaavat puhetta ja suojaavat näkyvyyttä odotustilan ja tiskien välillä. Hiljaisella äänellä kuuluva radio on myös hyvä keino häivyttää asiakkaiden ja työntekijöiden keskustelun kuulumista odotustilaan.

Odotustilan uudet tuolit sijoitettiin kulmittain entisen rivimuodostelman sijaan.

– Kulmittain istuessa omaa vuoroa odotellessa syntyy luontevasti keskustelua tuttujen asiakkaiden kesken. Näin asiakaskäynnistä muodostuu mukava rupatteluhetki, ja huomio kääntyy pois muiden asiakkaiden asioista, Suvela toteaa.

Kun keskeisellä paikalla oleva entinen, iso kassapöytä vaihdettiin sirompaan, apteekkiin saatiin lisää tilantuntua ja esteetön kulkeminen parantui.

Suihkosta ja Suvelasta on ekologista, ettei kaikkea sisustusta uusittu. Toimivia hyllyjä tai hyllyjen runkoja hyödynnettiin siten, että osaan teetettiin vain uudet, tammensävyiset säilytyslaatikot ja päätylevyt. Myös kausituotteille teetettiin mittatilauksena jämäkät kampanjapöydät. Ikkunoita ja valoa peittävät käsikauppalääkkeiden punaiset opastekyltit korvattiin pienemmillä mustavalkoisilla kylteillä.

– Selkeät ja näkyvät opasteet ovat osa esteettömyyttä. Käsikauppatavaralle tarkoitettujen hyllyjen tulee olla riittävän matalat, jotta ne palvelevat kaikkia asiakkaita, Suihko sanoo.

Apteekissa huomioitavat turvallisuusasiat kannattaa Suihkon mukaan käydä läpi vartiointiliikkeen kanssa.

Ergonomia kohdilleen

Reseptintoimituspisteiden ergonomia oli jo aiemmin otettu huomioon. Erikokoisille työntekijöille oli ajanmukaiset työtuolit ja pöydät.

– On tärkeää, että reseptintoimitustiskien päätteet ja työtuolit on säädetty työntekijän mittojen mukaan. Joskus tietokonenäytön paikan muuttaminen auttaa niin, että asiakaspalvelijan tarvitsee siirtää vain katseensa asiakkaaseen, eikä päätä tarvitse kääntää, Suihko vinkkaa.

Lääkejätekaappi lisää työturvallisuutta. Sen ansiosta henkilökunnan ei tarvitse koskea lääkejätteisiin käsin. Outokummun apteekissa lääkejätekaappi oli sijoitettuna apteekin tuulikaappiin jo ennen remonttia ja sinne se sai jäädäkin.

Perusteellisen suunnittelun jälkeen varsinaiseen remonttiin kului vain viikonloppu. Asiakkaat eivät siten jääneet vaille apteekin palvelua mittavasta uudistuksesta huolimatta.

Historiaa sisustukseen

Outokummun entinen kuparikaivos antaa apteekin uuteen ilmeeseen oman leimansa. Reseptilääkelaatikoihin painatettu valokuva vanhasta kaivoksesta kertoo tarinaa paikkakunnan menneisyydestä. Tarkoituksella ruostuneet koristelokerikot ja tiiliä matkivista laatoista muuratut pylväät ja tehosteseinät muistuttavat kaivostunnelmasta. Kupari näkyy myös selkeälinjaisissa riippuvalaisimissa.
Suvi Suvela suosii sisustuksessa ajattomuutta, kestävyyttä ja ekologisuutta. Hän valitsi odotustuoleiksi umpipuiset tuolit ja työhuoneensa neuvottelupöydän tuoleiksi suomalaista designia olevat istuimet. Niissä toistuu sama tammensävy kuin säilytyslaatikoissa.
– Suosin kalusteita, jotka kestävät katseita myös kymmenen vuoden päästä, Suvela kertoo.