Ura yhdessä paikassa

Marianne Akujärven monipuolinen työnkuva on kehittynyt vuosien varrella. Työn keskiössä on silti koko ajan pysynyt asiakkaat ja heidän palveleminen.

Marianne Akujärvi valmistui proviisoriksi vuonna 2003, jonka jälkeen hän aloitti työt Rovaniemen Ounas apteekissa. Siellä hän onkin viettänyt koko työuransa.

Proviisorin työstä iso osa on asiakaspalvelua, mutta eteen tulee myös ongelmanratkaisua, työvuorojen suunnittelua ja sijaisten hankkimista tarvittaessa. Lääkeyhtiöiden edustajien tapaaminen ja kampanjoiden suunnittelu tiimin kanssa ovat myös osa monipuolista työnkuvaa.

– Antoisinta työssäni on työyhteisön mahtava henki ja asiakkaiden kanssa jutteleminen. On palkitsevaa, jos asiakasta on pystynyt palvelemaan hyvin ja hän kokee saaneensa tarvitsemaansa apua.

Välillä haasteiksi nousevat ajanhallinta ja kaikkien töiden valmistumisen varmistaminen.

– Asiakkaat ja heidän palveleminen on kuitenkin se prioriteetti numero yksi, jonka ympärille muut moninaiset työt sovitetaan.

Työvuorojen suunnittelu ja henkilöstöön liittyvät asiat lisäävät proviisorin vastuuta, eikä töiden ajattelemista voi aina lopettaa heti työvuoron päättyessä.

– Toisaalta tykkään siitä, että on töitä ja säpinää – työpäivät kuluvat nopeasti ja mukavasti, kun ei tarvitse ihmetellä, mitä tekisi seuraavaksi.

Lähes 20 vuoden aikana Akujärvi on kohdannut suuriakin muutoksia alalla, kuten järjestelmien sähköistyminen ja etenkin sähköiset reseptit.

– Silloin kun aloitin, yritimme vielä saada lääkärin käsialasta selvää. Isot muutokset ovat vaatineet opettelemista ja sopeutumista myös työyhteisössä, kun uusia asioita on otettu osaksi arkea. Yleensä muutokset vievät kuitenkin aina eteenpäin ja asiat kehittyvät.

Uutta työhön tuovat myös alan opiskelijat, jotka tulevat apteekkiharjoitteluun.

– Opiskelijoiden ohjaaminen on kunniatehtävä. Kyse on heidän tulevaisuudesta, työstä ja ammatti-identiteetistä, johon meidän muun farmaseuttisen henkilöstön esimerkki vaikuttaa. Ohjaustilanteissa tulee myös tarkasteltua omaa työtä kokonaisuutena ja perusteltua, miksi asioita tehdään ja miten niitä tehdään.

Marianne Akujärvi

› Valmistui proviisoriksi Itä-Suomen yliopistosta vuonna 2003

› kotoisin Ivalosta, asuu Rovaniemellä

› perheeseen kuuluu aviomies ja kaksi tytärtä

› harrastuksina hiihtäminen, juoksu ja kuntosali