Olin proviisoriopintojeni neljännen lukuvuoden kevätlukukauden 2018 opiskelijavaihdossa Tšekeissä, Brnossa. Vaihtoyliopistoni University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno on pieni yliopisto, jossa opetus keskittyi vain eläinlääketieteeseen ja farmasiaan.
Helsingin yliopiston hyväksynnän jälkeen paperityöt ja byrokratia vaihtoyliopistoon kävivät yllättävän helposti. Minun ei lopulta tarvinnut edes lähettää vaihtoyliopistoon erillistä hakemusta, kielitodistusta tai muita dokumentteja, vaan sain vastauksen hyväksymisestä saman tien.
Vaihtoyliopistolla oli vaihto-opiskelijoille erinomainen tuutorointiohjelma. Jokainen sai halutessaan tuutoriksi tšekkiläisen opiskelijan, joka auttoi kaikissa käytännön asioissa. Tämä oli suuri apu, sillä useimmat paikalliset eivät puhuneet englantia ja asioiden hoitaminen alussa olisi ollut hankalaa.
Yliopistossa oli tšekinkielisen ohjelman lisäksi mahdollisuus suorittaa koko tutkinto englanniksi, joten valinnanvaraa kursseista oli paljon. Jouduin tekemään muutamia muutoksia opintosuunnitelmaani vielä vaihtokohteessa päällekkäisyyksien tai kurssien peruuntumisen takia, mutta siihen olin varautunutkin. Monet kursseista olivat opintopistemäärältään melko suppeita, joten niitä täytyi ottaa useita saadakseen koko lukukauden opintopisteet kasaan.
Valitsemani kurssit olivat pääasiassa luentokursseja, mutta osa sisälsi myös seminaareja, harjoitustöitä ja ekskursioita. Pääsin tutustumaan esimerkiksi paikallisen sairaalan solunsalpaajavalmistukseen sekä laboratorioon, jossa tehdään radiofarmaseuttisia lääkevalmisteita.
Erilaista Suomeen verrattuna oli se, että useilla etenkin valinnaisilla kursseilla oli hyvin vähän opiskelijoita. Koska luennot eivät olleet pakollisia, toisinaan oli normaalia, että olin luennolla vain yhden tai kahden muun opiskelijan kanssa. Toisaalta tämä oli mukavaa, sillä luennot olivat siten interaktiivisempia, kun luennoitsija saattoi esittää enemmän kysymyksiä. Lukukauden lopussa olleet tentit olivat yleensä kirjallisia ja muutamalla kurssilla oli suullinen koe.
Koin, että vajaan 400 000 asukkaan Brno on erittäin sopiva vaihtokaupungiksi. Kaupunki on kaunis, siellä on helppo liikkua ja julkinen liikenne toimii todella hyvin. Välimatkat paikasta toiseen ovat sopivan lyhyitä ja kävellenkin pääsee kulkemaan moneen paikkaan.
Tekemistä riitti, sillä opiskelijoita kaupungissa on lukukausien aikaan suhteessa paljon, yli 80 000, joten opiskelijoille tarkoitettuja tapahtumia oli moneen makuun.
Lisäksi Brnon sijainti tarjosi loistavat mahdollisuudet viikonloppureissuihin Keski-Euroopassa. Kaunis luonto houkutteli lähtemään pidemmillekin patikkaretkille, joilla pääsi tutustumaan esimerkiksi upeisiin vanhoihin linnoihin, joita Tšekissä riittää.
Sopeuduin uuteen kaupunkiin ja uudenlaiseen arkeen nopeasti varsinkin, kun käytännön asiat järjestyivät alussa helposti. Toisinaan hankaluuksia tuotti se, että tšekkiläiset eivät nuoria lukuun ottamatta puhuneet oikeastaan lainkaan englantia. Varsinaista koti-ikävää ei oikeastaan tullut missään vaiheessa, vaan vaihtoaika sujui todella nopeasti. Sopeutumista varmasti helpotti, että tšekkiläinen kulttuuri ja elämänmeno ei lopulta tuntunut eroavan kovin suuresti suomalaisesta kulttuurista.
Tšekkiläinen ruoka oli parempaa kuin olin etukäteen kuvitellut. Yllätyin, että lihapainotteisesta ruokakulttuurista huolimatta opiskelijaruokaloissakin oli hyvin tarjolla kasvis- ja jopa vegaanivaihtoehtoja.
Vaihdon aikana oli mielenkiintoista kuulla muilta vaihto-opiskelijoilta, millaista farmasian opiskelu on heidän kotimaissaan. Monissa maissa sähköinen lääkemääräys ja osastofarmasia ovat vasta uusia asioita.
Vaihtoystävilleni näyttämäni video suomalaisen avoapteekin varastorobotista hämmästytti heitä kovasti edistyksellisyydellään. Suomi tunnettiin ennen kaikkea hyvästä koulutusjärjestelmästä, josta sain myös kuulla paljon kysymyksiä.
Kaiken kaikkiaan vaihtoaika vastasi odotuksiani ja oli monessa mielessä opettavainen kokemus. Muun muassa kielitaitoni parani ja sain nähdä, millaista farmasian opiskelu on toisessa maassa.
Vaihdon aikana tutustuin moniin ihaniin ihmisiin, joista osaan pidän yhteyttä vielä nyt vaihdon jälkeenkin ja suunnittelemme vierailuja toistemme kotimaihin. Haluaisin ehdottomasti kannustaa kaikkia lähtemään opiskeluaikana vaihtoon, jos siihen vain on mahdollisuus, sillä se on todellakin moninkertaisesti kaiken järjestelyihin käytetyn vaivannäön arvoista. Oman kokemukseni perusteella voin myös hyvin suositella Tšekkiä vaihtokohteeksi. f