Voiko lääkekorvausjärjestelmää yksinkertaistaa?

Farmasia-lehti järjesti keskustelutilaisuuden, jossa Kelan pääjohtaja Outi Antila sekä proviisorit Henna Hiltunen ja Jussi Jukka käsittelivät järjestelmän toimivuutta ja sen haasteita.

Kelan pääjohtaja Outi Antilan kommentti Helsingin Sanomien haastattelussa siitä, miten ”lääkekorvauksen saa apteekin tiskillä muutamassa sekunnin murto-osassa” herätti farmasian ammattilaisten huomion. Proviisorit Henna Hiltunen ja Jussi Jukka istuivat Antilan kanssa saman pöydän ääreen keskustelemaan siitä, kuinka paljon lääkekorvausasioihin menee aikaa apteekeissa.

Vaikka laskentaprosessi onkin automaattinen, sen käynnistämiseen vaaditaan syvällistä tietoa lääkekorvausjärjestelmästä. Lääkekorvausasiat sujuvat suurimmalta osalta apteekeissa kitkattomasti, mutta varsinkin erityiskorvattavat lääkkeet aiheuttavat runsaasti aikaa vievää työtä. Apteekissa tulee tietää, ketkä ovat oikeutettuja korvauksiin, onko lääkkeen korvauksella erityisehtoja, minkälainen hakuväli on ja mikä määrä pakkauksia korvataan.

Farmasia-lehden seuraavassa numerossa aiheesta syvemmin. Katso video keskustelutilaisuudesta:

Arjen pyörittäjä

Toiminnanjohtajan työpöydällä on isoja asioita, mutta monesti työpäivän täyttää pienten, arkisten ongelmien ratkominen.

Vaaran paikat

Vaaratapahtumien raportoinnin merkitys kasvaa farmasian alalla. Vuosi sitten apteekeissa laajentunut sisäinen poikkeamien raportointi saa jatkoa uudesta yhteydestä apteekkien sekä sosiaali- ja terveysalan yksiköiden välillä.

Myyjiä vai lääkehoidon ohjaajia?

Tuotetiedot tai jopa hintavertailu menevät usein lääkeneuvonnassa asiakkaan tarpeen edelle. Itsehoitolääkkeiden neuvonnassa on vielä kehitettävää opetuksesta alkaen.

Onko farmaseuttisen henkilöstön työvoimapula näkynyt työpaikallasi?