Kun Hannamari Partala sai tietää valinnastaan Vuoden Farmaseutiksi, hän oli hämmentyneen yllättynyt.
–Tuntuu erityisen hienolta, että panostus työhöni on pistetty merkille, toteaa ammattikuntansa keulakuvaksi tunnustettu Partala.
Partala on työskennellyt 15 vuotta Hervannan apteekissa. Vuodet kertovat viihtymisestä: mieluisasta työstä ja työyhteisöstä ei ole ollut tarvetta lähteä muualle.
– Meillä on hyvä porukka ja töitä saa tehdä monipuolisesti. Tsemppaava pomo, apteekkari Antti Mäkisalo on antanut mahdollisuuden kehittää työnkuvaa ja samalla kehittyä itsekin.
Videolla Partala kertoo, mistä asioista hyvä työyhteisö syntyy:
Vuoden Farmaseutti -ehdotuksessa Partalaa kuvattiin kivenkovaksi farmasian ammattilaiseksi, joka kehittää jatkuvasti ja ennakkoluulottomasti omaa osaamistaan, toimii työssään asiakaslähtöisesti ja tekee aina pyyteettömästi enemmän kuin tarvitsisi.
Partala onkin osallistunut täydennyskoulutuksiin. Viimeisimpänä on moniammatillinen Lääkemestari-koulutus, johon liittyi liiketoiminnan ammattitutkinto. Mukana oli myös hoivapuolen ammattilaisia, mistä Partalalle oli hyötyä omissa töissään.
Annosjakelussa satoja asiakkaita
Hieman yli vuosi sitten Hervannan apteekissa laajennettiin merkittävästi koneellisen annosjakelun palvelua yhteistyössä hoivakotien kanssa. Partala vastaa toiminnasta.
– Apteekki aloitti yhteistyön kahdeksan hoivakotiyksikön kanssa, jotka sijaitsevat eri puolilla Pirkanmaata. Yhteistyökumppanina jo toimineessa palvelutalossa haluttiin myös siirtyä annosjakelun piiriin. Toiminta alkoi vauhdikkaasti ja hiomme prosessia timantiksi.
Timanttista vauhti on ollutkin: aikaisemman noin 20 annosjakeluasiakkaan sijaan asiakkaita on nyt hieman yli 400. Isompi asiakaskunta terävöittää prosessia, sillä toiminnan riskikohdat on tunnistettava tehokkaasti.
Annosjakelukeskuksesta saapuvat valmiit rullat tarkistetaan ennen toimittamista eteenpäin. Lääkelistat tarkistetaan myös reseptikeskuksesta aina, kun aloitetaan uusi lääkitys tai muutetaan nykyistä. Lääkityksen riskipaikat raportoidaan hoitajien kautta lääkärille.
– Tämä on jatkuvaa salapoliisityötä ja ongelmanratkaisua. Perustarkoitus koneellisen annosjakelun järjestämisessä on se, että lääkärin määräys toteutuu, hoitajan työ helpottuu ja lääkitysturvallisuus paranee.
Farmasian alalla työntekijöitä ei niin vain napsita töihin.
Hervannan apteekki pystyisi vielä lisäämään annosjakeluasiakkaiden määrää. Lisäkäsiä saatiin syyskuussa, kun uusi kollega aloitti työnsä.
– Farmasian alalla työntekijöitä ei niin vain napsita töihin. Onneksi saimme vahvistusta. Nyt henkilökuntaan kuuluu apteekkarin lisäksi yksi proviisori, seitsemän farmaseuttia ja neljä teknistä, joista yhdellä on myös kosmetologin koulutus.
Tarpeet selviävät kysymällä
Itsehoitoasiakkaille Partala tarjoaa aina apua ja tukea. Tarve esimerkiksi itsehoitolääkkeisiin on varmistettava.
– Keskustelemalla pääsee usein jutulle. Voimme mennä yhdessä tiskille katsomaan reseptit ja mahdolliset lääkkeiden yhteisvaikutukset. Pidän aina mielessä, että asiakkaalle tilanne on ainutkertainen, vaikka itselle asia toistuisi. Vuosien aikana osa asiakkaista on tullut tutuiksi. Meillä on kaiken kaikkiaan tosi mukava asiakaskunta.
Ruuhkaisen terveyskeskuksen sijaan apteekista on helpompi tulla kysymään neuvoa.
Taannoin Partala kohtasi ikäihmisen, joka oli hakemassa pehmuketta jalassa olevaan hankaumaan. Jalka oli kipsissä ja jo muuttumassa mustaksi. Asiakas ei ollut halukas lähtemään päivystykseen viikonloppuna. Farmaseutin päättäväisyys auttoi, ja myöhemmin asiakas tuli kiittelemään Partalaa.
– Ruuhkaisen terveyskeskuksen sijaan apteekista on helpompi tulla kysymään neuvoa. On hyvä, että olemme paikalla ja pystymme myös ohjaamaan asiakkaita eteenpäin.
On pysyttävä hereillä
Partalan vastuualueita apteekissa ovat myös hoivakotiyhteistyön organisointi ja sopimukset opioidikorvaushoidosta. Hän toimii diabetesyhdyshenkilönä, lääkitysturvallisuusvastaavana ja luottamushenkilönä.
– Terveydenhoidon ketjussa apteekin henkilökunta on linkki lääkärin ja asiakkaan välissä, toimimme molempiin suuntiin.
Partalaa innostaa, että jatkuvasti tulee uutta omaksuttavaa, tietoa lääkkeistä ja hoidoista. On pysyttävä hereillä. Ajan tasalla pysymiseen auttaa sekin, että Vuoden farmaseutti on jo vuosia ollut mukana Farmasialiiton Tampereen aluejohtoryhmässä. Koulutus- ja virkistystapahtumia järjestetään säännöllisesti sekä lisätään liiton näkyvyyttä alueellisesti.
Uravalinta ei ole kertaakaan kaduttanut, vaikka alun perin Partala haaveili eläinlääkärin, röntgenhoitajan tai laborantin ammatista. Ystävä vinkkasi, että kiinnostus matematiikkaan ja kemiaan voisi avata uraa farmasian puolella.
– Jo ensimmäisillä kursseilla tiesin olevani omalla alallani.
Hannamari Partala
- valmistui farmaseutiksi 2006 Helsingin yliopistosta
- työskenteli ensin Yliopiston Apteekissa ja annosjakelukeskuksessa Vantaalla
- aloitti 2008 Hervannan apteekissa
- viettää vapaa-aikaa puolisonsa, kahden tyttärensä ja tiibetinspanieli Tapsun sekä ystäviensä kanssa
- harrastuksena on toiminnallisen harjoittelun treeni työkaverin kanssa