Paluu tiskin taakse

Takaisin apteekkiin -koulutus päivittää apteekkityössä tarvittavat tiedot ajan tasalle.

Moni apteekissa työuransa aloittanut farmasisti on välillä hakeutunut muihin alan tehtäviin, mutta haluaa palata apteekkiin joskus pitkänkin tauon jälkeen.

Yksi heistä on Sari Heine-Koskinen. Proviisoriksi valmistuttaan hän jäi yliopistolle tutkijaksi.

– Väitöskirja jäi vaiheeseen siirtyessäni äitiyslomalle vuonna 2017. Se saa nyt odottaa ja haluan tehdä käytännön työtä, hoitovapaalta töihinpaluuta suunnitteleva Heine-Koskinen kertoo.

– Opiskeluaikoina työskentelin apteekissa, mutta siitä on nyt kuutisen vuotta aikaa.

Viime vuosina alalla on kuitenkin moni asia muuttunut ja kehittynyt. Heine-Koskinen haki ja pääsi helmikuussa alkaneeseen Takaisin apteekkiin -koulutukseen.

– Työvoiman tarve apteekeissa on viime vuosina lisääntynyt. Moni on halunnut palata apteekkiin jopa yli kymmenen vuoden tauon jälkeen, mutta asiakastyön hallinta on ehkä jännittänyt, Farentalla koulutuksen suunnittelijana toiminut Else Lehto kertoo.

Farenta on osa Oriolaa.

Opiskelua työn ohessa

Farentan ensimmäistä kertaa järjestämä koulutus on mahdollista käydä työn ohessa. Muutamia lähipäiviä lukuun ottamatta koulutus perustuu etäopiskeluun annetun materiaalin pohjalta.

– Minusta tämä on ollut oikein kattava peruspaketti siitä, mitä tämän päivän apteekkityössä pitää ottaa huomioon, Heine-Koskinen kiittää.

– Tietenkin asioita joutuu varmasti vielä kertaamaan apteekin palvelunäkökulmasta riippuen.

Koulutuksen aiheita ovat olleet muun muassa sähköinen resepti, lääke- ja tietoturva, Kelan säädökset, apteekkiohjelmat ja tietolähteet apteekkityössä.

Myös osallistujat ovat saaneet kertoa omia toiveitaan koulutuksen sisällöstä.

– Tähän pilottikoulutukseen osallistui 14 farmasistia. Meille on ollut arvokasta saada heiltä palautetta omista kokemuksistaan ja koulutuksen sisältötarpeista, Lehto korostaa.

Käytännössä opiskelijat ovat saaneet kuukausittain yhden aihealueen materiaalit tarkasteltavikseen ja heränneet kysymykset on sitten käsitelty loppuyhteenvedossa porukalla.

– Meitä on eri puolilta Suomea ja tosi erilaisista lähtökohdista mukana tässä. On ollut kiva myös tavata muita kasvotusten, Heine-Koskinen miettii.

Töitä tiedossa

Koulutus perustuu eräänlaiseen Kaikki voittavat -ajatukseen. Farenta saa koulutuksen kautta uusia farmasisteja riveihinsä ja voivat tarjota apteekkien kasvavaan tarpeeseen ajantasaisen tiedon omaavia tekijöitä. Apteekkiin takaisin halajaville on koulutuksesta myös apua.

– Koulutuksen ansiosta minulla on paljon itsevarmempi olo palata töihin apteekkiin, Sari Heine-Koskinen toteaa.

Kaikille koulutukseen osallistuville on luvassa töitä Farentan työvoimavuokrauksen kautta.

– Tässä on ollut erittäin hyvät mahdollisuudet kertoa omat toiveet työmäärästä ja työajoista. Teen nyt ainakin kesän osa-aikaista, mutta joskus tulevaisuudessa voisin nähdä itseni vaikka apteekkiproviisorin roolissa, kesäkuussa työt aloittanut Heine-Koskinen haaveilee.

Koulutuksen jatkosta päätetään tulevana syksynä.